neděle 7. srpna 2016

Selekce: Dcera - Kiera Cass

Selekce rodičům vyšla, ale vyjde i jí?

Autor/ka: Kiera Cass
Originální název: The Heir
Rok vydání: USA 2015/CZ 2016
Nakladatelství: USA HarperTeen/CZ CooBoo
Překladatel/ka: Jana Montorio Doležalová
Počet stran: 320

Princezna Eadlyn vyrůstá na zámku v zemi, která byla jejími rodiči osvobozena od kast a zbavena tak nerovnoprávnosti a násilí. Ale bohužel vše není tak jednoduché,protože násilí i přes velké úsilí přetrvává a v zemi jsou čím dál tím větší nepokoje. A protože je stejně potřeba sehnat Eadlyn ženicha, rozhodnou se její rodiče uspořádat selekci.
Princezna s tím nejprve vůbec nesouhlasí, ale nakonec se podvolí a do zámku je tak přizváno třicet pět kluků. Ale opravdu to uklidní neklid v zemi? A najde Eadlyn někoho, s kým si bude rozumět? 

Byla jsem ráda, že jsme došli k salónku. Jak tohle táta zvládl? Jak si všechny ty dívky dokázal prověřit a otestovat, aby našel tu pravou? Mě vyčerpávalo už seznamování s jediným člověkem a to naše schůzka netrvala ještě ani pět minut. (s.127)
Kniha je stejně jako tři předcházející čtivá, ale hned po pár stranách je vám jasné, že to není žádné vrcholné spisovatelské dílo. Příběh je jednoduchý, bez vedlejších zápletek, takže není těžké se v něm orientovat. Navíc kniha není kdovíjak dlouhá, takže jěště než se stačíte rozkoukat, už čtete poslední stránky.

I když to, že se vše odehrává v budoucnosti na území ameriky, zařazuje příbeh do žánru science fiction, tak její celkový obsah se podobá spíše dívčímu románu. Je to tím pádem takové oddechové čtení, což mně nevadilo, ale někomu by mohlo.

5 komentářů:

  1. Čeká na mě v poličce, tak snad se k ní brzy dostanu :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
  3. Anonymní30/11/16

    Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
  4. Anonymní28/1/17

    Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat

Komentář mě vždy moc potěší, protože mě zajímá váš názor na to, co píši. Snažím se odpovídat na všechny.