sobota 19. srpna 2017

Hygge: Prostě šťastný způsob života - Meik Wiking

Štěstí je zadarmo (skoro).


Autor/ka: Meik Wiking
Originální název: The Little book of Hygge
Rok vydání: UK 2016/ CZ 2017
Nakladatelství: UK Penguin Books/ CZ Jota
Překladatel/ka: Monika Vitinová
Počet stran: 288


Každý z nás touží po štěstí a hledáme různé návody, jak ho docílit. Dánsko je každoročně vyhlášeno mezi nejšťastnější země světa. Proč? Kvůli hygge. Většina lidí tvrdí, že hygge se nedá přeložit, ale je to něco jako pohoda, pocit domova a bezpečí a prostě dobrá atmosféra a útulno.
Kniha nás v patnácti kapitolách seznamuje se vším, co se hygge týká. Jaké věci jsou hygge? Kdy nejčastěji dánové hygge praktikují? To všechno jsou otázky, na které kniha odpovídá.
Žádný návod na hygge by nefungoval bez svíček. Když se Dánů zeptáte, co se jim v souvislosti s hygge okamžitě vybaví, pětaosmdesát procent z nich vám řekne: svíčky. (s. 12)
Ano, svíčky jsou v knize zmiňované opravdu mockrát. A ono, když se nad tím zamyslíte, to dává smysl, protože atmosféra, kterou vytvoří plápolající plamínek, je prostě nenahraditelná. Nejvíce mě překvapilo (mile), že kniha není nic jako například Tajemství od Rhondy Byrne, které je na můj vkus až příliš esoterické. Tady nic takového nenajdete. Meik zkrátka popisuje, jak to v Dánsku ve společnosti funguje, co je pro ně důležité a proč si myslí, že jsou zrovna oni tím nejšťastnějším národem.

Knihu doprovází spousta nádherných fotek, statistik a dokonce i receptů, které obohacují čtení a opravdu vám umožní se k Dánsku přiblížit tak, jak jen to z pohodlí domova jde. To z ní dělá opravdu hygge předmět.

Doporučuji, abyste si kapitoly dávkovaly. Tady není totiž cílem vše zhltnout za pár hodin. Když si například každý den přečtete jen jednu kapitolu, tak si knihu mnohem více užijete. Vždy když jsem si na ni vyhradila chvilku já, tak jsem věděla, že po dočtení budu nabitá inspirací a lepší náladou. Autor totiž přikládá i příhody ze života, nad kterými jsem se často usmívala.

Troufám si říci, že něco si v téhle nádherně zpracované knize najde opravdu každý. Ať už rádi cestujete a hledáte inspiraci na další výpravu, nebo si chcete přečíst něco o štěstí a o tom, že opravdu nestojí moc peněz.

A co je pro vás to pravé hygge? Kdy se cítíte nejvíce „v pohodě“? S kým?

4 komentáře:

  1. Moc pěkná recenze :) Tuto knihu jsem zatím míjela celkem bez povšimnutí, ted jsem zjistila o čem je a dost mě zaujala :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju. :) Jsem ráda, že jsem tě navnadila, protože za to opravdu stojí. ;)

      Vymazat
  2. Nad knihou už delší dobu přemýšlím. Nemám podobné "příručky na štěstí" moc v lásce, ale tohle je prostě zajímavý fenomén, které mě zajímá spíš proto, že bych ráda pochopila lidi kolem sebe, než že bych se mu chtěla nutně přiblížit. I když ke škodě by to rozhodně nebylo.
    BTW, jdu si hned zapálit svíčku ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, chápu. Taky nemám moc v lásce takové ty "návody na štěstí", ale tohle je spíše o Dánsku než o esoterice. :)

      Vymazat

Komentář mě vždy moc potěší, protože mě zajímá váš názor na to, co píši. Snažím se odpovídat na všechny.