pondělí 30. října 2017

Letopisy rodu Shannara: Shannarovy Elfeíny - Terry Brooks

Démonů je víc a víc a času méně a méně.

Autor/ka: Terry Brooks
Originální název: The Elfstones of Shannara
Rok vydání: USA 1997/CZ 2017
Nakladatelství: USA Classic/CZ Omega
Překladatel/ka: Adam Steinz
Počet stran: 592

Čtyřzemí bylo již od pradávna chráněno před démony hrází, která oddělovala svět od temnoty. Co se ale stane, když se hráz rozpadne? Jde ji znovu obnovit? Poslední z druidů Allanon se vypraví do malého městečka za chlapcem, který se má tohoto úkolu zhostit.
Will na to však nebude sám. Elfská princezna Amberle půjde s ním, ale nejprve ji budou muset najít. Dokážou zachránit zemi dřív, než ji pohltí krvelační démoni?
Opatrně zvedl hlavu a zpod své kápě se zadíval na postavu jedoucí před sebou – byl to Allanon, poslední z pokolení druidů, tvor jiného věku, jehož síle se nemohla žádná jiná na tomto světě vyrovnat. A takové osově musí Will zároveň věřit i nevěřit. Do čeho se to vůbec namočil? Možná měl Flick nakonec pravdu. Možná měl opravdu o svém rozhodnutí ještě chvíli uvažovat. (s. 98)
To první čeho jsem si při čtení všimla, byl nádherně vykreslený a do detailu propracovaný fantasy svět, ve kterém se dalo krásně ztratit a procházet jím celé hodiny. Ale občas toho času bylo potřeba až moc. Do popisů jsem se občas zamotávala, jak byly podrobné a moje pozornost i zájem o tuto kouzelnou zemi klesal.

Vždy to ale zachránila nějaká postava, která mě svou uvěřitelnou psychologií a aktivním jednáním rychle vtáhla zpět do děje. To bych opravdu vyzdvihla. Žádná postava nebyla stejná, mdlá ani bezduchá a povrchní. Každá měla svůj příběh, motivaci a důvody pro své činy. Někdy se úhel vyprávění změnil a chvíli vyprávěla jiná postava. To občas brzdilo děj, obzvlášť když jsem chtěla vědět, co bude zrovna s tou druhou, ale jinak to příběh zpestřovalo.

Celý fantasy svět, příběh i postavy se zdají na první pohled úplně originální, ale po chvíli jsem našla spoustu podobností s Pánem prstenů. Podobný styl psaní, některé postavy (například ekvivalent Gluma) a sem tam i nějaké prvky v ději. Ale rozhodně toho nebylo zas tolik. Ono, na druhou stranu, napsat něco stoprocentně originálního v dnešní době ani nejde.

Co bych ale určitě vytkla, jsou určité věci v překladu. Na začátku knihy vás přivítá mapa, kde jsou (jak už to tak bývá) pojmenována jednotlivá města, řeky, pohoří atd. Většina těchto názvů je přeložena do češtiny (Vlčí hřbety, Runové hory,…) a i když tím občas vznikají opravdu zvláštní slova (Druidštejn), tak bych to jako problém neviděla. Ale v samotné knize se pak často stávalo, že tyto názvy zůstaly v originále, takže mi vždycky chvíli trvalo, než jsem se dobrala k tomu, kde se kdo právě nachází. Nehledě na to, že občas tam ty názvy byly dokonce obojetně. Nevím, kde se stala chyba.

Obálka také není moc přitažlivá. Je to prostě jen fotka ze seriálu a nutno říci, že spoustu mých kamarádů odpuzovala, když jsem měla knihu položenou na lavici ve škole. Název je výstižný a i když jsem si moc nezamilovala slovo elfeíny, tak se mi docela líbí.


Knihu bych rozhodně doporučila všem fanouškům Pána prstenů nebo třeba Zaklínače. Anebo všem, kteří mají rádi fantasy.

P. S. Za poskytnutí knihy děkuji nakladatelství Omega. Knihu si můžete zakoupit zde.

2 komentáře:

  1. Pěkná recenze, knihu mám rozečteno a zatím se mi moc líbí. :) Uvidíme jaký bude můj konečný názor, každopádně zatím mě baví. :))

    OdpovědětVymazat

Komentář mě vždy moc potěší, protože mě zajímá váš názor na to, co píši. Snažím se odpovídat na všechny.