úterý 14. února 2017

Hvězda jihu - Jules Verne

Nic není tak, jak se zdá.

Autor/ka: Jules Verne
Originální název: L'Étoile du Sud
Rok vydání: F 1883 / CZ 2016
Nakladatelství: F Dodo Press  / CZ Omega
Překladatel/ka: Jaroslav Čermák
Počet stran: 264


Francouz Cyprien Méré přijel do Griqualandu, aby zde zkoumal vlastnosti a výskyt diamantů. Při jeho dlouhém pobytu se mu zde zalíbí Alice Watkinsová, dcera místního majitele dolů Vandergaart-Kopje Johna Watkinse. Nemůže ji však kvůli velkým společenským rozdílům požádat o ruku, a tak se dá na hornictví a rozhodne se zbohatnout pomocí hledání diamantů.
Po nějaké době zjišťuje, že najít diamant, který by měl nějakou hodnotu, není vůbec jednoduché a usmyslí si, že se s využitím svých vědeckých znalostí pokusí diamant vyrobit. To se mu po několika týdnech usilovné práce k překvapení všech podaří. Vyrobí největší diamant na světě. A to je počátkem veškerých potíží, protože se všichni horníci bojí, že v důsledku výroby diamantů ztratí jejich živobytí na smyslu. A aby toho nebylo málo, diamant nečekaně zmizí neznámo kam.
Ještě než přišel čas k obědu, vyrobil Číňan ze svého provazu dvě pevné ohlávky a vstrčil do nich hlavy žiraf. Ubohá zvířata byla svým osudem tak ohromená – kromě toho byla zvlášť mírné povahy – že nekladla žádný odpor. K ohlávkám pak připevnil otěže z téhož provazu.
           Po ukončení těchto příprav se daly žirafy velmi lehce ovládat. Cyprien Méré s Liem se tedy vrátili k včerejšímu tábořišti, aby použili sedla a ostatní zanechané potřeby. (s. 172)

Příběh se ze začátku rozvíjí poměrně pomalu, ale na druhou stranu jste zas dokonale vtaženi do tamního prostředí podrobnými popisy, které vás donutí myslet si, že jste se jakýmsi záhadným způsobem najednou ocitli v jižní Africe a těžíte zde diamanty. A pak začíná to pravé dobrodružství, když příběh nabírá na obrátkách a vy se v něm naplno ztratíte.

Příběh se začne nečekaně ubírat jiným směrem, když už si myslíte, že jste všechno rozlouskli. A také se dozvíte spoustu nového, protože vše, co kdokoli v knize vymyslí, je doplněno o podrobný vědecký popis.

A v tomto případě by to byl opravdu hřích, kdybych se alespoň na malý moment nezastavila u grafického designu knihy. Celá je ztvárněna v původním duchu, jak obálka, tak ilustrace, které známe z dřívějších vydání a dodávají tak správný pocit, který by měl mít každý čtenář verneovek. Obálka se povedla opravdu ukázkově, protože se na ni dá dívat hodiny a vždy objevíte něco, čeho jste si předtím nevšimli. Dále je doplněna o spoustu detailů, které jí dávají starobylý, tajemný nádech.

Zkrátka Verne jak má být.

P. S. Děkuji nakladatelství Omega za poskytnutí recenzního výtisku.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Komentář mě vždy moc potěší, protože mě zajímá váš názor na to, co píši. Snažím se odpovídat na všechny.