sobota 18. března 2017

První narozeniny blogu + něco navíc



Dnes je to přesně rok od toho dne, co jsem založila tenhle blog a troufám si říci, že jsem se od té doby někam posunula.
Možná to zní trochu namyšleně, ale na druhou stranu - před rokem jsem o blogování věděla asi tolik jako Lockhart o kouzlení, takže nějaký pokrok už z principu nastat musel. Blogy jsem v té době ani moc nečetla, takže jsem vlastně ani nevěděla, jak by měl nějaký ideální a pěkný blog vypadat. Jediné, co mi bylo naprosto jasné bylo téma - knihy. Chtěla jsem psát o tom jediném, co mi přišlo tak známé, abych to mohla označit za součást svého života. O něčem, o čem se budu moci hádat diskutovat, když se mnou bude někdo nesouhlasit. A to se mi vlastně podařilo. Neupustila jsem od toho a už rok zásobuji svět svými "nezbytnými" články. 

Ten rok mi určitě něco dal. Naučila jsem se lépe psát, protože už mi například recenze netrvá tak dlouho jako ze začátku a navíc, když si přečtu nějaký ze svých prvních článků, tak mám obrovskou chuť ho přepsat. Ano, stále dělám pravopisné chyby a překlepy, stále se trochu peru s grafikou a HTML (i když s tím mi dost pomáhá internet), ale chci a snažím se zlepšovat a zdokonalovat v tom, co dělám a co chci dělat. Chci, aby můj blog byl místem, kam se, Vy čtenáři, budete vracet a které se Vám bude líbit. Proto ho neustále měním a dolaďuji a myslím, že stále toho spousta schází. 

Proto Vám děkuji, že jste se mnou celý ten rok strávili, že jste trpělivě čekali na články, protože jsem se je stále nenaučila publikovat pravidelně (to je jedna z věcí, ve kterých se hodlám zlepšit), že jste komentovali, protože Váš názor je nejdůležitější, že se na blog neustále vracíte a že jste mi pomohli překročit neuvěřitelných 10 000 zobrazení stránky. Umožnili jste mi spoustu věcí. Navázala jsem první spolupráci s nakladatelstvím, vyhlásila první soutěže, začala komunikovat s ostatními blogery, chodit na více akci, abych o nich mohla psát, snažila se více fotit, abych Vám vše mohla ukázat na instagramu,... 

A protože si pamatuji, že pro mě bylo před rokem docela těžké, vyznat se v blogerském světě, sepsala jsem pro Vás deset rad, které by mně na začátku blogování pomohly. Doufám, že pokud zakládáte, nebo chcete založit blog, tak pomohou i Vám.

Deset rad na začátek


1) Čtěte 
Čtěte blogy. To je asi ta nejlepší rada, kterou vám můžu dát, protože když je budete číst, zjistíte, co se vám na nich líbí, nelíbí, jaké pozadí a písmo je vám příjemné, jaká frekvence publikování článků vám vyhovuje a podobně. Zkrátka se toho hodně naučíte.

2) Vybírejte 
Výběr tématu blogu je opravdu hodně důležitý. Je spousta možností, o čem se dá psát a vlastně to záleží jen na vás, ale jedna věc tu je - pište o tom, co dobře znáte! Musí to být něco, co vás zajímá, v čem se vyznáte, co máte rádi a hlavně o čem máte světu co říct.

3) Napodobujte 
Dávejte pozor, co se vám na blozích líbí a co ne. Neříkám, abyste kopírovali, ale použijte to jako inspiraci. Ale vždy do toho vložte něco svého, něco nového.

4) Buďte originální 
Přineste do tématu něco nového. Nic není otravnější, než jen další blog, co dělá ty samé články, jako všechny ostatní. Proč bych pak měla číst ten váš a ne jiný? Chápu, že nějaká témata jsou dost probraná, ale vždycky se dá vymyslet něco originálního. ;)

Zdroj
5) Nevzdávejte to
Čtenáři vždy přijdou. Ze začátku jich moc nebude, ale pokud bude váš blog alespoň za něco stát, tak budou přibývat. Dobré je propagovat své články, například ve skupinách na facebooku, které jsou k tomu určené, na instagramu a jiných sociálních sítích.


6) Nebojte se 
Nebojte se oslovit firmy. Samozřejmě nemyslím hned při prvním dni blogování, chce to pár měsíců počkat, ale opravdu se nebojte ozvat. Vyhledejte si, které firmy nabízejí spolupráci, poptejte se v různých skupinách, a pak jim prostě napište email. Pěkně formální, zdvořilý, uveďte důvody, proč s nimi chcete spolupracovat a nějakou ukázku své práce. Samozřejmě není stoprocentní šance, že odpoví, ale mně jich většina odpověděla. Některým to chvíli trvalo, ale odpověděli.

7) Ptejte se 
Nevíte si rady? Zeptejte se třeba svých oblíbených blogerů. Ti vždy rádi pomůžou. Nebo napište do nějaké skupiny na facebooku, těch možností je opravdu hodně.

8) Dejte si záležet 
Kvalita je lepší než kvantita. Není cílem, abyste měli na blogu co nejvíce článků, ale aby byli o něčem a lidem něco předali. Aby měli důvod si ho přečíst.

9) Na nic si nehrajte 
Dbejte na to, aby blog byl vaší součástí. Máte rádi modrou? Mějte modré pozadí. Chcete psát články jinak, než je píšou ostatní? Pište je. (I když doufám víte, že černé pozadí a červený text je špatný nápad...) Zkrátka buďte sami sebou.

10) Komunikujte se čtenáři 
Odpovídejte na komentáře, sdílejte, pořádejte soutěže. Ano, čtenáři si blog mohou najít sami, ale nic nezkazíte, když jim to trochu usnadníte. A odpovídání na zprávy a komentáře je také důležité, protože i Vy jste přece rádi, když Vám na ten Váš bloger odpoví.

Zkrátka děkuju a doufám, že se Vám můj blog bude líbit i nadále. A jestli máte na jazyku cokoliv, co byste mi chtěli říct, třeba co bych měla změnit/ přidat/odstranit, tak hurá do komentářů nebo na email. 

14 komentářů:

  1. Tak to přeji krásné blogerské narozky :D jinak jsi skvěle sepsala rady :)

    OdpovědětVymazat
  2. Krásný članek! :) Gratuluji k blogerským narozeninám, mně už se blíží 2. rok, je neuvěřitelné jak to letí. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju. :) Ano, taky tomu nemůžu uvěřit...

      Vymazat
  3. Gratuluji, dva roky, to už je pěkné číslo :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to jeden rok, ale i tak se mi to zdá hrozně dlouho. :D

      Vymazat
  4. Všechno nejlepší k blogovým narozeninám, já slavila v lednu, takže vím, jak báječný je to pocit. Ať se Ti daří i nadále! :)

    OdpovědětVymazat
  5. Všechno nejlepší k blogovým narozeninám :) Hodně štěstí i nadále ;)

    OdpovědětVymazat
  6. Dodatečně všechno nelepší k prvnímu roku! :) Ať je ten další ještě lepší! :)

    OdpovědětVymazat
  7. Dodatečně přeji hezké narozeniny. Povedený článek i rady.
    Nová sledující - Monika

    OdpovědětVymazat

Komentář mě vždy moc potěší, protože mě zajímá váš názor na to, co píši. Snažím se odpovídat na všechny.