neděle 2. dubna 2017

Šepotání: Běsnění - A. G. Howard

Ještě šílenější než se zdá. 

Autor/ka: A. G. Howard
Originální název: Untamed
Rok vydání: USA 2015 / CZ 2016
Nakladatelství: USA Amulet Books  / CZ CooBoo
Překladatel/ka: Magdaléna Stárková
Počet stran: 312

Alyssa zvítězila a vrátila se do lidského světa. Kniha obsahuje tři povídky, které nám z jejího života odhalují trochu více. Kluk v pavučině vypráví příběh Alyssiny matky a jejího otce. Můra v zrcadle nám dává nahlédnout do zdánlivě kamenného Morfeova srdce. A nakonec nejdelší povídka Šest nemožných věcí se zabývá Alysiným životem po konci Divotání. Jejímu životu se Zachem a následným návratem do Říše divů. 


Morfeus zatnul čelist. Láska moc fér rozhodně nebyla a hra už vůbec ne. Spíš válka, ve které - jako ostatně na všech bitevních polích - neměl soucit a milosrdenství co dělat. (s.132)
Jak už to tak bývá, novely jsou zpravidla horší než původní série a tahle to jen potvrzuje. První dvě povídky nám v podstatě neříkají nic nového a jen opakují to, co se už stalo v minulých dílech akorát z jiných perspektiv. Takže pokud nejste opravdový milovník této série a nebažíte po každé informaci, tak vám nejspíš také nic neřeknou. Třetí povídka je konečně něco nového, co ještě čtenář nezná - Alyssin život po konci třetího dílu. Ale jestli čekáte nějaké drama, tak vás zklamu. Je tam jen to, co autoři běžně dávají do epilogu - kýčovitý happy end.... Není to tak, že by celá ta poslední povídka byla tak nudná. To ne. Jsou tam části, které jsou zajímavé a které bezvadně doplní příběh, ale pak je tam také spousta těch úplně zbytečných, které jsem ve slabších chvilkách chtěla přeskočit. 

Jediné, co se téhle sérii nedá naprosto vůbec vytknout, je obálka. I tato (která je už vlastně čtvrtá v pořadí) je nádherná a vystihuje  přesně to, co  má. Jak se postupně v knize dostáváte dál a dál a znovu si ji prohlížíte, najednou začnete chápat každou maličkost. Proč tam který detail je, že je tam spousta dalších a že opravdu každý tam být musí. 

To samé grafika v knize. Tentokrát tmavě modré písmo, které příběhu přidá na magii nebo třeba obrazce, které začínají každou kapitolu a jsou pastvou pro oči. Jo, proč by takový nemohl být i děj...

Autorka se ve věnování (které je určeno fanouškům a čtenářům) zmiňuje, že jednoho dne toho bude víc. Jestli tím myslí, že chce napsat další díl... doufám, že si to rozmyslí, protože každý příběh musí někdy skončit a tenhle už u konce opravdu je. 

4 komentáře:

  1. Skvělá recenze :) Ze série jsem četla první dva díly a byla z nich trochu rozpačitá :) Občas to na ěm bylo až moc zamotané a nepřehledné :) Ale zkusím i třetí díl a třeba se jednou dostanu i k těmto povídkám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. :3 Přesně tak! Vše je pak už moc překombinované...

      Vymazat
  2. Souhlasím, že obálky jsou naprosto úžasné. Bohužel jsem nečetla, ale rozhodně se chystám na celou sérii.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Minimálně první díl doporučuji - je opravdu skvělý. :D

      Vymazat

Komentář mě vždy moc potěší, protože mě zajímá váš názor na to, co píši. Snažím se odpovídat na všechny.