neděle 18. června 2017

Pátá vlna: Poslední hvězda - Rick Yancey

Už zbývá jen pár dní...


Autor/ka: Rick Yancey
Originální název: The Last Star
Rok vydání: USA 2016/CZ 2016
Nakladatelství: USA G. P. Putnam's Sons/CZ Baronet
Překladatel/ka: Renata Heitelová
Počet stran: 320

Spousta našich hlavních hrdinů už umřela, ale někteří stále bojují, abychom mohli být svědky celého příběhu, protože tohle je jeho finále. Vše je jinak, než se zdá. Byli podvedeni dokonce i ti, u kterých byste to opravdu nečekali. Ukazuje se, že pravda je někde úplně jinde.
Vaši přátelé nejsou těmi, za které je máte a vaši nepřátelé? Tady čeká také několik překvapení. Zemi zbývá už jen několik dní a to je dost málo na to, aby Cassie, Ben, Evan a další mohli zachránit svět. Ale musí, protože každý z nich našel něco, pro co by byl ochoten zemřít.
Je mi jedno, jestli je Evan Walker mimozemšťan nebo člověk nebo něco mezi tím nebo třeba zatracená blbá kedlubna. Je mi ukradený tvoje břemeno nebo Esino břemeno, a hlavně je mi fuk moje břemeno. Svět existoval velice dlouho předtím, než se na něm vyskytlo právě těchto sedm trilionů atomů, a bude existovat dál, i potom co rozptýlí na všechny strany. (s. 174)
Příběh navazuje přesně tam, kde skončil děj druhého dílu. Rychle se do něj tak znovu ponoříte a rozpomenete si na všechny souvislosti. Ale vše je takové hodně nárazové. Někdy se děje spousta věcí, kdy se opravdu nemůžete od knihy odtrhnout a nechcete ji dát z ruky, a pak přijdou chvíle (tyhle jsou častější), kdy se příběh tak nějak zastaví. To jsem se pak vyloženě musela nutit do čtení. Už jsem chtěla dokonce knihu bez dočtení odložit, ale bylo mi řečeno, ať vydržím, že konec stojí za to. A tak jsem to dočetla a konec mě opravdu překvapil. Ne, že by byl šokující nebo úžasný, ale nečekala jsem ho (alespoň jeho část).

Nevím, jak vznikly ty „utahané“ chvíle, protože autor psát opravdu umí. Má nádherné popisy, pečlivě vykreslené postavy a perfektní slovní zásobu, která snad není jen zásluhou překladatelky. Obálka je také úžasná. Vystihuje tu samotu a ten neskutečný prostor, který nyní na Zemi panuje.

Určitě to stálo za to, protože konečně vím, jak to všechno dopadne a dostalo se mi odpovědí na některé otázky. 

Zdroj

4 komentáře:

  1. z teto serie byl nejlepsi prvni dil, pak mi prislo, ze to zacalo lehce upadat...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přestně tak. Každý další byl už o něco horší...:/

      Vymazat
  2. Moc pěkná recenze. Na závěr série se teprve chystám. První díl mě bavil, druhý o dost méně,tak snad bude závěr stát za to :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli tě bavil první, tak tě asi budou bavit i ostatní. Jsou trochou slabší, ale stále to stojí za to. :)

      Vymazat

Komentář mě vždy moc potěší, protože mě zajímá váš názor na to, co píši. Snažím se odpovídat na všechny.