sobota 2. prosince 2017

Oprawme se - Stanislav Skřička

O zdravé stravě lidsky.

Originální název: /
Rok vydání: CZ 2017
Nakladatelství: CZ Stanislav Skřička
Překladatel/ka: /
Počet stran: 376

Knih o zdravé stravě je opravdu hodně. Ale tahle vážně není jen jednou z mnoha. Nabízí řešení víceméně na všechno, rozhodně ne jenom na přebytek váhy. Slibuje vyléčení nemocí, migrén, alergií, autismu, zbavení se únavy, dodání energie a mnoho dalšího.

Kniha je rozdělena do třiceti dvou kapitol, které pěkně od začátku a přehledně popisují a v praxi ukazují autorův názor na zdravou stravu a na to, jak by měla vypadat. Ty první kapitoly se věnují hlavně tomu, jak naše tělo funguje, co je pro něj dobré a co nikoliv a jak ho od „špatných“ věcí očistit. Další kapitoly se věnují již hlavnímu tématu knihy a to enzymatické stravě. Konkrétně co přesně to je, jak to funguje, jak předělat svůj jídelníček, které potraviny jsou pro tělo nejvhodnější a podobně. Dále také vyvrací spoustu mýtů, které o hubnutí kolují a přikládá také ukázku jídelníčků, recepty a též reference lidí, kterým enzymatická strava změnila život.

Kniha je čistě, pečlivě a přehledně graficky zpracovaná. Uvnitř najdete i ilustrace a i když mi občas přišli trochu kýčovité, tak se k celé knize poměrně hodí. Obálka je jednoduchá a vystihující a název se opravdu povedl.

A teď k mému názoru na obsah. No. Kniha je napsaná podle scénáře k jakémusi dokumentu a to mě u čtení opravdu rušilo. Dost často se tam na něj odvolává, odkazuje, poukazuje… Proč? Stačilo ho uvést, a kdo by chtěl, tak by si ho pustil.

Nemyslím si, že způsob, jakým autor mluví o zdravé stravě, je ten úplně nejšťastnější. V podstatě začne tím, že děláte všechno špatně, denně si trávíte své tělo jedy a že lidé už od pravěku jedí naprosto nepřijatelně. To, že to tak tisíciletí v pohodě fungovalo, se vůbec neřeší. Zkrátka to celé vyzní, jak kdyby se divil, že ještě vůbec žijete. Protože přeci voda, kterou pijete, je jedovatá (správná je jen osmotická), vařené jídlo je špatné (obsahuje jen mrtvé živiny, se kterými tělo neumí pracovat), lepek je špatný (funguje jako lepidlo a brání vstřebávání živin), mléko je špatné (vlastně už nevím proč), maso je taky špatné (protože člověk není masožravec), a tak bych mohla ještě dlouho pokračovat. Prostě vám nakonec zbude jen nevařená zelenina, semínka, oříšky a pár kousků ovoce. To nezní jako něco, co bych chtěla jíst do konce života.

Tím nechci urazit vegetariáni nebo vegany (ať si každý jí, co chce), ale on jde opravdu do extrémů. A určitě bych takovou stravu nedoporučila dětem. On tvrdí, že enzymatická strava poskytne všechny živiny, ale to si opravdu nemyslím. Lidské tělo potřebuje k vývoji trochu více ne pár kořínků.

Také tvrdí, že tato strava vyléčí v podstatě všechny nemoci. Rakovinu, autismus, alergie, migrény,… Vážně? Neříkám, že správný jídelníček vám nemůže trochu pomoci, ale tvrdit, že dokáže vyléčit nevyléčitelné? To mi přijde jako zbytečná naděje…

Neříkám, že je kniha úplně špatná, ale mně prostě moc nesedla. Trochu se rozchází s mými přesvědčeními. A rozhodně nechci jíst zbytek života jen zeleninu a semínka, abych žila o trochu déle. Nicméně pokud chcete razantní změnu, nebo jste vyzkoušeli všechny možné diety a žádná nepomohla, tak tohle je rozhodně možnost.

P. S. Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji Megaknihám.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Komentář mě vždy moc potěší, protože mě zajímá váš názor na to, co píši. Snažím se odpovídat na všechny.