pátek 11. května 2018

Svět knihy - 11. 5. 2018


Je pátek, pár hodin od chvíle, co jsem opustila prostory Světa knihy, a i když bych se měla učit na maturitu, tak tu sepisuji tenhle článek. Ale jinak to prostě nejde! Dnešní den jsem si totiž naprosto užila a nemůžu se dočkat, až se o to všechno s vámi podělím.

Ráno jsem si přivstala, abych už v devět seděla na Václaváku ve Starbucksu s dějepisem v jedné a s kafem v druhé ruce. Protože alespoň trochu se učit prostě musím. Po nějakých dvou hodinách krizí, válek a Františka Ferdinanda de’Este jsem nastoupila do tramvaje a po pár minutách jsem stanula před nádherným Veletržním palácem, který se nejspíš nezdál nádherný jen mně, protože u pokladen se kupilo obrovské množství lidí čekajících ve frontách na vstupenky. Nicméně jsem přežila a konečně se mohla procházet mezi tou spoustou knih.

Prohlížela jsem si, co se dalo a nakonec s břichem plným hranolků, jsem našla skvělé místo ve Velkém sále, kde začínala beseda s Meikem Wikingem (hlavním důvodem, proč jsem se sem vypravila i v pátek), který má na svědomá hned dva světové bestsellery Hygge a Lykke. A musím říci, že beseda byla opravdu skvělá. Hygge je sice kniha o štěstí, ale po ezoterice tam nenajdete ani stopu. Vše jsou jen fakta a Meikovi osobní zkušenosti. On je neskutečně sympatický, charismatický a opravdu dost výřečný. Na každou otázku poctivě odpovídal a vše podkládal čísly, výzkumy apod. Měla jsem pocit, že ví všechno. Opravdu si mne získal. Ale nejen tím, jak mluvil, ale i jak se choval. Například když si chtěl dolít vodu, tak nejprve naprosto bezprostředně dolil překladateli a až poté sobě. Zní to asi jako blbost, ale ten způsob, jakým to udělal, … něco na tom prostě bylo. Nebo když se s kýmkoli střetl pohledem, tak se usmál. Prostě přirozeně. Zkrátka mi zlepšil den a to nejen díky tomu, že jsem si odnesla dva jeho podpisy.

Hyggeligt at møde dig. (Rád jsem tě poznal.)
Ønsker dig al mulig lykku! (Přeji všechno hezké.)
❤❤❤
Po besedě už jsem zamířila rovnou domů. Nezdá se to, ale pro mě to byl opravdu vyčerpávající den. Původně jsem si ani nechtěla koupit žádné knihy, ale nakonec jsem stejně neodolala.

Jako hned první jsem ulovila knihu Jedna želva za druhou od Johna Greena, protože ten je prostě moje srdcovka. Takže se nemůžu dočkat, až si tenhle příběh o dívce s obsedantně-kompulzivní poruchou přečtu. (Až na to bude čas…)

Zdroj
Jako druhá v mém košíku skončila kniha Enjoy od Solange Bied-Charreton. Úplně nevím, co od ní čekat, ale už dlouho jsem chtěla zkusit nějakou Odeonku a tahle vypadala zajímavě a navíc byla jen za 29Kč, tak uvidíme.

Zdroj
Následně jsem u Slovartu objevila Enchanted Forest Artist’s Edition od Johanny Basford  jen za 30Kč. Jak řekl táta, když to viděl: „No nekup to!“ Mám od ní doma Secret Garden a ta je naprosto skvělá, takže až budu ve stresu (i když to jsem teď pořád), tak si něco vymaluju.
Zdroj
Jak už jsem říkala, tak beseda s Meikem Wikingem byla naprosto skvělá. Četla jsem zatím jen Hygge, ale jak tam o všem tak krásně mluvil, tak jsem neodolala a koupila si i Lykke. Na druhou stranu jak často mám šanci si nechat podepsat knihy zahraničních autorů…

Zdroj

A aby toho nebylo málo, tak jsem se cestou domů zastavila v Dobrovském, kam jsem měla poukázku a pořídila si Love Her Wild od známého instagramového básníka, který si říká Atticus. Tu jsem měla vyhlédnutou už hodně dlouho, tak doufám, že splní má očekávání.

Zdroj
Už jste letos navštívili Svět knihy? Nebo to plánujete v dalších dnech? Četli jste nějakou z knih, co jsem si pořídila? Já mám tenhle knižní festival opravdu ráda, protože na té vysoké koncentraci lidí, co mají rádi knihy, je prostě něco kouzelného. Jsem zvědavá, co přinese zítřek, protože to se tam objevím také.

2 komentáře:

  1. no pani, Basford za 30,-? to jsem zase neco minula :-D

    OdpovědětVymazat

Komentář mě vždy moc potěší, protože mě zajímá váš názor na to, co píši. Snažím se odpovídat na všechny.