sobota 13. října 2018

Muffin & Čaj - Theo Addair

I maličkosti něco znamenají.


Autor/ka: Theo Addair
Originální název: Muffin a čaj
Rok vydání: CZ 2018
Nakladatelství: CZ Yoli
Překladatel/ka: /
Počet stran: 272

Daniel a Cristian jsou dva studenti elitního gymnázia a oběma jim je šestnáct, ale jinak toho mají pramálo společného. Daniel je nejlepší na škole, bohatý a nerad si lidi pouští moc blízko k tělu. Kitovou největší zálibou je kreslení a společnosti se vůbec nestraní. Zdá se téměř nepředstavitelné, že by si tihle dva mohli rozumět, ale možná se najde ještě jedna věc, která je spojuje.
Kit přemýšlel, co by se stalo, kdyby k němu prostě přišel, pozdravil a na něco se zeptal. Na cokoli. Kam jde. Kolik je hodin. Jestli by mu nevysvětlil chemii. Ale přemýšlel o tom, jak si vzápětí uvědomil, jen v takové… pohádkové rovině. Asi jako člověk přemýšlí, co by se stalo, kdyby najednou uměl létat, kdyby se ve škole objevil dinosaurus nebo kdyby se probudil do světa, kde je všechno ze sladkostí, peřiny ze šlehačky, skříně z perníku, nádobí ze želé. (s. 48)
Kniha je psaná hrozně příjemným a jemným stylem psaní (jestli teda něco takového vůbec existuje). Dlouhá je tak akorát a stránky mi ubíhaly ani jsem nevěděla jak. Rozhodně bych ocenila autorovu slovní zásobu, která dělá češtině dobré jméno – ano, autorem je Čech, což bych nepoznala nebýt toho, že se celý příběh odehrává v České republice.

Příběh jako takový je zajímavý už jen tím, že se jedná o LGBTQ+ tématiku, což se na českém trhu moc nevidí. Postavy jsou propracované a mají svoji historii. Děj je zajímavý, ale možná trochu uspěchaný a místy lehce naivní. Nicméně to je vyváženo perfektními popisy a tématy, která se v knize objevují.

Chtěla bych vyzdvihnout obálku i název, protože oboje skvěle pasuje k sobě a působí tak útulně, že mám občas pocit, jako kdybych ten muffin s čajem cítila.

Na debutový román je tohle určitě povedené dílo, a jestli rádi čtete knihy s LGBTQ+ tématikou, tak tahle je téměř „must have“. Takže za mě rozhodně doporučuji.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Komentář mě vždy moc potěší, protože mě zajímá váš názor na to, co píši. Snažím se odpovídat na všechny.