neděle 18. prosince 2016

Knihomolí úvahy - #07 Fanfikce


Ať už chceme, nebo ne, jsou fanfikce součástí celého knižního světa a to především těch hodně známých a dokola omílaných příběhů. Už dlouho si pohrávám s myšlenkou vyjádřit na ně svůj názor, a tak nějak je celé objektivně zhodnotit. A tak jsem tedy tu, připravena vychrlit vám všechno, co tíží a zaměstnává mou mysl.

Někteří z vás možná otevřeli tenhle článek, aniž by věděli, co to fanfikce je (tedy pokud je vůbec možné, aby se s tím někdy nějaký knihomol nesetkal). Měla bych vám to tedy objasnit, ale protože jsem ten nejlínější člověk pod Sluncem, tak vás pouze odkážu na tetičku wikipedii.

Nyní, když už si můžu být jistá, že všichni víme, o čem je řeč, přejdu k věci - fanfikce ano, nebo ne? Znám spoustu lidí, kteří je milují a spoustu lidí, kteří je odsuzují. Samozřejmě k tomu mají všichni své důvody.

Typy fanfikcí

Jistě bych jich mohla vyjmenovat milióny, protože fanfikce rozhodně nejsou jen ty knižní, ale asi vyberu jen čtyři, protože ty se mi zdají nejklasičtější:
  • Knižní. Tedy ty, kterým se tu celou dobu budu věnovat, protože tenhle blog je přeci výhradně o knihách. 
  • Slavné osobnosti. Ano, používání slavných osobností do příběhů. Řeknu rovnou, že je většinou nečtu, protože příběh o tom, jak se do nějaké holky, která šla na koncert One direction, zamiloval Harry Styles a žili spolu šťastně až do smrti... To vážně nemám zapotřebí. Ale když někdo umí psát a onu slavnou osobnost použije jen jako obraz (tedy její jméno a vzhled) a zasadí ji do vlastního originálního příběhu, tak proč ne.
  • Filmy a seriály. Tohle je hodně podobné jako knižní, akorát se to netýká knih. Já takovéhle fanfikce nečtu. Ne, že bych proti nim něco měla, ale prostě nějak nemám potřebu.
  • Youtubeři. Tohle je vlastně  stejné jako slavné osobnosti, ale po internetu se to jimi tak hemží, že jsem jim dala vlastní kategorii. Já to nečtu. Nemám k tomu nijak zvláštní důvod, prostě mě to nebaví. 
Odteď už se budu věnovat jen tomu prvnímu typu, tedy fanfikcím knižním a to hlavně proto, že jsou mi nejbližší. 

Příznivci a odpůrci

Ti, co je milují, uznávají, čtou, nebo píšou, jsou často ti, kterým nestačí původní příběh tj. kánon. Obvykle tomu tak je z těchto důvodů:
Zdroj
  • Autor již dlouho nenapsal další díl série a fanoušek se prostě už nemůže dočkat, a tak napíše/čte fanfikce, které se pokračování příběhu týkají.
  • Série je již dopsána a autor už nenapíše další díl i přes to, že by si to jeho fanoušci přáli a stále ho na všech možných dostupných i nedostupných sítích zahrnují dotazy, jak to dopadne s kterou postavou, kdo si koho vezme a kdo s kým bude mít děti atd. Zde opět nastupují fanfikce a to nejčastěji v roli tzv. shipů (ke kterým se dostaneme později), nebo tzv. next generation tedy pokračování příběhu z pohledu dětí hlavních postav apod.
  • A posledním nejčastějším důvodem je nespokojenost fanoušků s tím, jak příběh dopadl, nebo které postavy umřely, kdo si koho vzal, kdo s kým chodil apod. - prostě změna kánonu. Zde také nastupují shipy a hlavně "oživování", kdy prostě přežije postava, která v kánonu umřela.
Naopak odpůrci fanfikcí se často obrňují těmito důvody:
  • Je špatné měnit něco, co autor napsal, protože tak to je a nemělo by se do toho zasahovat.
  • Je to porušování autorských práv (technicky vzato to není porušování autorských práv, pokud to neděláte za účelem zisku, ale to tu nyní nechci rozebírat).
  • Je to zbytečné. Proč by měl někdo číst/psát fanfikci, když může číst/psát normální knihu.
Já osobně patřím k těm, kteří je čtou, píšou (napsala jsem jen jednu), ale i kritizují (ano, vím, že si trochu protiřečím, ale některé jsou prostě zoufale stupidní). Kam patříte vy?

Shipy

Pokud netušíte, co to je, tak vás odkáži sem z důvodu, který jsem již uváděla na začátku článku.

Zdroj
Tohle k fanfikcím prostě neodmyslitelně patří. Spousta lidí se v tom přímo vyžívá a spousta to přímo nesnáší (jaké překvapění). Nejpočetnější je asi skupina lidí, kteří uznávají jen některé shipy. Nejčastěji jim vadí ty, které spojují stejné pohlaví, kterým nevadí velký věkový rozdíl, a pak především ty, které jsou prostě divné (jestli nevíte, co tím myslím, tak to nevadí, o nic nepřicházíte). Já osobně jsem toho názoru, ať si každý shipuje koho chce, je to jeho věc, i když nad některými "kombinacemi" opravdu zůstává rozum stát... 

Samozřejmě čtu fanfikce, kde se toto objevuje (ono je totiž skoro nemožné se tomu vyhnout), ale rozhodně nečtu všechny shipy. Ty, které jsou moje "oblíbené" (to zní hrozně) se odvíjí hlavně od toho, že jsem velká milovnice Harryho Pottera, Potterhead chcete-li, i když toto označení zrovna moc nemusím, ale o tom jindy, a fanfikce, které čtu, se výhradně týkají této série. A protože moje nejoblíbenější postava je naprosto suveréně Severus Snape, tak nejčastěji čtu kupříkladu Snamione (Severus Snape a Hermiona Granger) nebo Snily (Severus Snape a Lily Evans), tedy něco, co je hodně kritizované a ne zrovna oblíbené.

Vadí vám shipování postav? Jestli ne, tak jaké jsou vaše "oblíbené"?

Nejprofláklejší knihy, na které se píší fanfikce

  • Harry Potter (jo, těch čtu kvanta...)
  • Stmívání
  • Labyrint
  • Hunger Games
  • Divergence
Napadají vás nějaké další? Jestli ano, tak mi určitě dejte vědět, ať doplníme seznam.

Kde číst fanfikce

Já čtu fanfikce vlastně jenom na wattpadu. Je tam milióny příběhů ve všemožných jazycích. Taky vím, že je spousta blogů, kde se dají číst, ale tam je nečtu, protože wattpad mi stačí. A kde čtete fanfikce vy?
Zdroj

No, snad jsem řekla vše, co jsem chtěla a snad je to nějak srozumitelné. Jaký máte na celý tento fenomén názor vy?

6 komentářů:

  1. Pěkný článek! Já osobně teda fanfikce nemusím. V mých pubertálních letech jsem je milovala a četla o tom, dokonce jsem myslím dvě napsala. Byla to blbost. :D Jednou fanfikci, kterou beru, je teď Prokleté Dítě, to se mi líbí. :)

    www.fakynn.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, to je vlastně docela pravda. Taky se moc nechlubím tou, co jsem napsala, protože se za ni celkem stydím. :D

      Vymazat
  2. Já jsem teda zrovna jedna z těch, co fanfikce milujou. Pravda, zdaleka ne u všech fandomů mám potřebu je hledat (třeba Doctora Who miluju, ale fanfikce vůbec nečtu). Ale třeba Marvel fanfikce, to je moje. A klidně i řeknu, že takřka vždycky preferuju gay shipy, protože hetero mě obvykle zoufale nudí. Ách, FrostIron, má láska... :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D Rozumím. Já třeba Marvel ráda, ale fanfikce na něj me nebaví.

      Vymazat
  3. Anonymní19/12/16

    Jako puberťačka jsem četla pár fanfikcí o Tokio Hotel (ne, nebyla jsem fanynka, ale vytrvale mě jimi spamovala kámoška, tak jsem si pár otevřela) a po scéně, kdy Tom opřel Billa zezadu o pračku a... doplňte si radši sami... jsem na jakékoliv další čtení tady-toho zanevřela. Nemám nic proti gayům, ani proti knížkám s homo-páry, ale představa incestního vztahu dvojčat, kterým tehdy mohlo být okolo 15-17 se mi hnusila. Fujtajbl. :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Něco takového jsem měla na mysli těmi podivnými "kombinacemi". Prostě to nechápu. Obzvlášť když se zamyslím nad tím, kdo to napsal...a většinou je to nějaká třináctiletá holka...

      Vymazat

Komentář mě vždy moc potěší, protože mě zajímá váš názor na to, co píši. Snažím se odpovídat na všechny.