neděle 23. dubna 2017

Akta Illuminae 01: Illuminae - Amie Kaufman, Jay Kristoff


Nebezpečí a lži dostávají nový rozměr.

Autor/ka: Amie Kaufman, Jay Kristoff
Originální název: Illuminae
Rok vydání: USA 2015 / CZ 2016
Nakladatelství: USA Knopf Books  / CZ CooBoo
Překladatel/ka: Richard Podaný
Počet stran: 608


Kady Grantová se zrovna rozešla se svým klukem. A přesně v tomhle nejméně vhodném okamžiku je jejich planeta napadena loděmi BeiTechu. Celá planeta je bombardována a jejich jedinou šancí je útěk. Všude je zmatek, a tak ani není čas na hledání kamarádů a příbuzných. Kady nakonec uteče na jednu ze tří lodí pro uprchlíky, Hypatii.

Celá flotila prchá co nejdál, ale je pronásledována jednou z nepřátelských lodí. Kady ke své úlevě zjišťuje, že její matka je na lodi s ní a Ezra, její bývalý přítel, je na jiné ze tří lodí, na Alexandrovi. Mohlo by se zdát, že jejich největším problémem na cestě do bezpečí je nepřátelská loď, ale není tomu tak. Třetí loď jejich flotily, Koperník, sužuje nebezpečný virus a další nebezpečí čeká jen na tu pravou chvíli, aby udeřilo. Podaří se jim překonat všechny překážky?
Zdroj
Hned na první pohled je vidět, že tahle kniha je opravdu originální. Okamžitě vás zaujme svým vzhledem, protože má plastový přebal (nejčastěji je na knihách papírový), který je na některých místech průhledný a někde zas ne, což vytváří velice zajímavý efekt. Po otevření na vás také okamžitě dýchne originalitou, protože je celá sestavená jako soubor různých hlášení, složek, výpisů, přepisů, chatů, dopisů a dalších roztodivných konceptů.

No nejsem milosrdný?

A možná díky téhle originalitě mi chvilku trvalo, než jsem se dokázala pořádně začíst, protože bylo trochu těžší poznat postavy a podstatu příběhu, když se nejedná o klasické vypravování. Ale na druhou stranu tak příběh dostal úplně nový rozměr. Občas jsem měla takové chvíle, kdy jsem si říkala, že už by to chtělo číst něco normálního, ale potom to zas nabralo takové obrátky, že jsem četla a četla a četla. A to byste se divili, jak rychle to nakonec uteklo.

Zdroj


Neříkám, že je to nejlepší kniha, kterou jsem kdy četla, ale rozhodně mi utkví v paměti. Ten konec mi totiž stále nedává spát a jen mohu doufat, že bude brzo vydán druhý díl!

6 komentářů:

  1. Druhý díl Gemmina by měl vyjít někdy v létě myslím. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Jelikož nejsem pravidelným čtenářem scifi a nečekala jsem že mi Ježíšek knihu donese, tak jsem ji nějak neřešila, jen jsem o ní věděla. Nicméně Ježíšek naježil a já jsem se do ní pustila a byla jsem nadšená ! Uteklo to jako voda a na Geminu už se třesu, doufám, že mě nezklame :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pro mě to nebylo zas tak skvělé, ale Geminu si určitě chci přečíst. :)

      Vymazat
  3. Pro mě teda Illuminae bylo perfektní, jak zpracováním, tak příběhem. Souhlasím s Pinky, že to uteklo jako voda a třesu se taky na Geminu :-)
    darameganknihy.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vždyť to je jen můj názor. :) Takže jsem ráda, že se ti líbí. ;)

      Vymazat

Komentář mě vždy moc potěší, protože mě zajímá váš názor na to, co píši. Snažím se odpovídat na všechny.