pondělí 8. května 2017

Girl Online: Na turné - Zoe Sugg


Nikdo není bezchybný.

Autor/ka: Zoe Sugg 
Originální název: Girl Online On Tour
Rok vydání: UK 2015/ CZ 2016
Nakladatelství: UK Penguin Books / CZ Jota
Překladatel/ka: Vanda Senko Ohnisková
Počet stran: 368


Chodit s rockovou hvězdou? To zní jako splněný sen! A Penny se tenhle sen plní, protože jejím klukem je slavný hudebník Noah Flynn, pro kterého by každá holka jejího věku i vraždila. A jak Noahova sláva stoupá, přibývají i koncerty. A právě teď ho čeká evropské turné, na které je Penny samozřejmě také pozvaná.
Vypadá to na skvělé dobrodružství. Nádherná evropská města, týdny bez rodičů a týdny se svým milovaným. Jenže jak už to tak bývá, nic nedopadne podle jejích představ. Dokáže jejich vztah přestát všechny nástrahy, nebo se zbortí jako domeček z karet?
Musím se usmát od ucha k uchu. Nemůžu uvěřit, že jsem kdy – byť na okamžik – mohla pochybovat o tom, že my dva k sobě patříme. Samozřejmě, že k sobě patříme! Jasně že se k sobě hodíme… Ať už nás v budoucnu čekají jakékoli překážky, společně je překonáme. (s. 228)
Rovnou říkám, že tohle není žádné veledílo. Nedisponuje zajímavými postavami, propracovaným příběhem ani strhující zápletkou. A proč se tedy tenhle román stal světovým bestsellerem? Já bych řekla, že proto, že se prostě dobře čte.

Nejtrefnější by asi bylo přirovnání k sérii Selekce. Naprosto triviální zápletka, která si dokáže získat své čtenáře. Nebudu tady říkat, kdo je jejich cílovou skupinou – to si asi všichni dokážeme představit – ale je naprosto jasné, že takováhle kniha slouží prostě k rozptýlení. Takže nečekejte žádný kulturní nebo literární zážitek…

Její autorkou je známá anglická youtuberka Zoe Sugg známá spíše jako Zoella. Točí videa o životním stylu, módě, kosmetice a mnoha dalších věcech. Já se na ně také občas podívám, protože je před kamerou přirozená, neskutečně sympatická a alespoň si potrénuju angličtinu. Ale je i dobrá spisovatelka?

Kniha je čtivá. Nevím proč, ale je. Možná to bude tím, že příběh je místy tak obyčejný a Pennyiny sny tak všední, že se do ní dokáže vcítit snad každá dospívající holka. Také vše zpestřují její blogové příspěvky, ve kterých nám prozradí něco z nitra své duše a vtáhne nás tak ještě hlouběji do příběhu. Ale je to ten typ knihy, kterou můžete kdykoli zavřít a nic vás nenutí k tomu pokračovat. Ale i tak ji sfouknete za pár hodin. 

2 komentáře:

  1. Četla jsem oba dva díly a musím se přiznat, že se mi knihy moc líbily přesně z toho důvodu, že to nebylo těžké na čtení, ale taková oddychovka, která mě ale velice zaujala! <3 Ten první díl jsem přečetla za 3 dny, což se mi nikdy nestalo! :D <3
    Super článek! <3 :)
    --------------------------------------------------------
    Také píšu blog a byla bych nejšťastnější člověk na celém světě, kdyby ses na něj podívala! <3
    Tvůj blog je parádní! Hned se přidávám mezi tvé pravidelné čtenáře a začnu tě sledovat na všech tvých sociálních sítích! :D <3
    Přeju ti mnoho štěstí, lásky a úspěchů! <3 :)
    S láskou
    ♥JORIES♥

    http://basic-whitegirl.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. <3 Děkuju moc. Hrozně si tě vážím. :) A koukala jsem na tvůj blog a máš ho nádherný. ;) Působí hodně profesionálně. A chápu, že na ty knihy má každý jiný názor, takže se ani moc nedivým, že se ti líbily. :)

      Vymazat

Komentář mě vždy moc potěší, protože mě zajímá váš názor na to, co píši. Snažím se odpovídat na všechny.