pondělí 22. května 2017

Pátá vlna - Rick Yancey

Když se „návštěva“ mimozemšťanů stane skutečností…

Autor/ka: Rick Yancey
Originální název: The 5th Wave 
Rok vydání: USA 2013/CZ 2013
Nakladatelství: USA G. P. Putnam's Sons/CZ Baronet
Překladatel/ka: Renata Heitelová
Počet stran: 448

Je neuvěřitelné, jak rychle se váš život může změnit. Jeden den jdete normálně do školy, děláte normální věci a jíte normální jídlo. A druhý den bojujete o holý život. A přesně tohle se stane s životy všech lidí na Zemi. Avšak ne najednou – postupně. Nejprve přijde první vlna: Temnota.
Poté druhá vlna: Divoké vlny. Dále třetí vlna: Nákaza. A nakonec čtvrtá vlna: Tlumič. Ale co bude pátou vlnou? Cassie je na tom vlastně dokonce lépe než ostatní, protože skoro celá její rodina žije, tedy zatím. Ale okolnosti se změní a ona je nucena utíkat a snažit se přežít. Jenže jak má poznat, kdo je nepřítel?
Cokoli jsme po Příchodu očekávali, nic z toho se nestalo. Stalo se všechno, co jsme nečekali. Celé dva týdny během Třetí vlny nám trvalo, než jsme si uvědomili, že ta smrtící chřipka je součástí jejich plánu. Přesto máte pořád tendenci věřit, čemu jste věřili vždycky, přemýšlíte stále stejně, očekáváte, co jste vždy očekávali, takže otázka nikdy nezněla: „Budeme zachráněni?“ Bylo to vždy: „Kdy budeme zachráněni?“ (s. 89)
Další kniha zažívající ohromný vzestup díky filmu. Ale na druhou stranu si zfilmování opravdu zasloužila. Příběh je propracovaný a nesmírně složitý. Autor dokáže bravurně vypravovat a opravdu to umí s jazykem.

Čtenář je na začátku vržen do post-apokalyptického světa, o němž nic neví. Informace se dozvídá retrospektivně pomocí vzpomínek, což mi docela vadilo, protože děj pak docela stagnoval. Ale nejspíš to bylo nezbytné. Po tomto vzdělávacím procesu totiž příběh nabírá na obrátkách a nelze se od něj odtrhnout, protože vyvstává více a více otázek a odpovědi se zdají v nedohlednu.

Pochválila bych reálnost postav. Je zde krásně vidět, jak se člověk dokáže změnit, když mu hrozí nebezpečí nebo jak snadné je věřit něčemu, co není pravda. Navíc jsou hodně různorodé a hodně se mění, protože autor je bezohledný a nebojí se je zabíjet.

Oceňuji obálku, která mě naprosto fascinuje, protože naprosto vystihuje povahu příběhu – je temná a vyzařuje z ní světlo, které rozhodně nevěstí nic dobrého.





2 komentáře:

  1. Já jsem jako první viděla film, přesto jsem si řekla, že knihu musím přečíst. A byla mnohem lepší, přesně, jak jsem čekala. Teď čekám, jestli se ke svátku dočkám druhého a třetího pokračování ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Snad se ti budou líbit, mě ty další docela zklamaly. Už to bylo moc přitažené za vlasy...:/

      Vymazat

Komentář mě vždy moc potěší, protože mě zajímá váš názor na to, co píši. Snažím se odpovídat na všechny.