pátek 12. května 2017

Selekce: Šťastně až navěky - Kiera Cass

…nebo dokud nebude hůř.

Autor/ka: Kiera Cass
Originální název: Happily Ever After
Rok vydání: USA 2015/CZ 2016
Nakladatelství: USA HarperTeen/CZ CooBoo
Překladatel/ka: Nika Exnerová
Počet stran: 367

Povídková kniha k sérii Selekce, která nám zas o kousek přiblíží tento svět a dá nám nahlédnout do soukromí postav, kterým se jinak série tolik nevěnuje. Obsahuje osm povídek, které jsou ještě dále děleny na kapitoly. První povídka, Královna, vypráví příběh královny Amberly, matky prince Maxona. Druhá povídka, Princ, vypráví o selekci z pohledu samotného prince Maxona.
Třetí povídka, Strážce, se věnuje Aspenovi a jeho citům k Americe, ale také nám dává odpověď na to, co po jejich rozchodu dělal a jestli se ještě někdy zamiloval. Čtvrtá, už trochu kratší, povídka, Miláček, je o Marlee, kterou snad každý musí milovat pro její statečnost, skromnost a vytrvalost. Pátá, Z pohledu Celesty, naopak poodkrývá masku této nenáviděné postavy a ukazuje nám, že i ona má sny a city. Šestá, Komorná, je o jedné dámě, která se zamilovala do někoho, do koho neměla. V sedmé povídce, Druhé výročí, se přesouváme do budoucnosti za Maxonem a Americou do jejich života po dvou letech společných chvil. A nakonec v osmé povídce, Co dělají teď?, jsou zmíněny další tři dívky, které vypadly v selekci a můžeme se dočíst, jak to ovlivnilo jejich životy a co dělají nyní.
Zpanikařila jsem. Potřebovala jsem se zorientovat. Stůl. Kdyby se mi podařilo najít znovu stůl, stačilo by dát se doprava. Mávala jsem kolem sebe rukama, kašlala jsem, protože jsem dýchala moc rychle a vdechovala ten plyn. Zakopla jsem a vrazila do stolu, který nebyl tam, kde by být měl. Ale to mi bylo jedno – tohle stačilo. Položila jsem ruce na talíř, na kterém bylo ještě jídlo, a po hmatu se přesouvala podél stolu a shazovala přitom skleničky a klopýtala přes židle. (s. 73)
Kniha je psána stejným stylem jako předchozí čtyři díly – obyčejným, nebo chcete-li tuctovým, který se dobře a rychle čte, ale neumožňuje žádný velký literární požitek.

Některé povídky mě bavily víc, jiné míň. Záleželo hodně na tom, z jaké doby byly. Ty z minulosti jsou pro mě nejzajímavější, protože byly o něčem novém. Ty z přítomnosti byly takové nijaké, protože stále dokola omílaly něco, co už jsme znali. A ty, kde se dostáváme do budoucnosti, skoro vždycky skončí kýčovitým happy-endem…

Obálka je krásná jako u všech dílů této série. A navíc dokonale doplňuje příběh a i název je většinou dost přesný.


Prostě co dodat… Jestli vás bavily předchozí díly, bude vás bavit i tohle. Jestli ne, tak ne. 

2 komentáře:

  1. Tak tuto knihu jsem ještě nečetla :) Se Selekcí jsem trochu pozadu, teprve se chystám na třetí díl a pak na Dceru :) Ale knihy od Kiery Cass mě vážně baví :) Měj se krásně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se taky líbí, je to taková oddychovka. :)

      Vymazat

Komentář mě vždy moc potěší, protože mě zajímá váš názor na to, co píši. Snažím se odpovídat na všechny.