pátek 21. července 2017

Caraval - Stephanie Garber

Je to jenom hra.

Autor/ka: Stephenie Garber
Originální název: Caraval
Rok vydání: USA 2017/ CZ 2017
Nakladatelství: USA Flatiron Books/ CZ Egmont
Překladatel/ka: Eva Vybíralová
Počet stran: 404


Scarlett žije se svou sestrou a otcem na ostrově Trisda. Už od malička slýchávala o magické hře, která se koná jednou za rok, a které se účastnila dokonce už její babička. Ona se sestrou si moc přejí, aby se mohli zúčastnit, avšak okolnosti to nedovolují.
Ani jedna z nich nesmí opustit ostrov a Scarlett se má brzy vdát za hraběte, kterého nikdy neviděla. Ale jednoho dne jim organizátor tohoto představení pošle pozvánky a vše se tím změní. Scarlett je proti své vůli unesena z ostrova a se sestrou se účastní Caravalu. Říká se, že je to jen hra, že nic není skutečné, ale tomu se jen těžko věří, protože všechno působí tak skutečně.
„Ale i věci, které mohou změnit náš kurz, budoucnost obvykle zřetelně vidí,“ pokračoval Nigel. „Není to osud, je to prostě jen budoucnost, která ví, po čem nejvíc toužíme. Každý člověk má moc změnit svůj osud, pokud v sobě najde dostatek odvahy bojovat o to, po čem prahne.“ (s. 149)
Příběh byl ze začátku dost nudný. Takový neslaný, nemastný a dost předvídatelný. Nicméně jsem se nevzdávala, protože se četl téměř raketovým tempem a stránky přímo ubíhaly pod prsty. V druhé polovině už se vše začalo měnit. Děj začal dostávat obrysy, ale taky byl plný tajemna a nezodpovězených otázek. Občas se mi však nějaké události zdály dost podivné a až přitažené za vlasy. Často byly také dost násilné a já měla sto chutí chytit tu danou postavu pod krkem a říct jí, že to se prostě nedělá. Opravdu příjemně mě však překvapil konec. Byl dost nečekaný, zajímavý a plný zvratů. Také skončil způsobem, že jsem si jistá, že bude ještě další díl.

Celá tahle kniha byla opravdu zvláštní. V některých chvílích mi dost připomínala Selekci, ale v jiných pak byla neotřelá, tajemná a nesmírně návyková. Obálku má hezkou, ale v originále je prostě hezčí (co se dá dělat).

Knihu jsem četla v rámci společného čtení s Humbookem a rozhodně toho nelituji. Nakonec mě docela mile překvapila, a pokud vyjde i druhý díl, tak si ho ráda přečtu.


4 komentáře:

  1. Jsem ráda, že se ti knížka nakonec líbila. Druhý díl je určitě v plánu a já si ho také určitě nenechám ujít. Pěkná recenze. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju. :) Tak to už se moc těším!

      Vymazat
  2. Super recenze! Já Caraval četl už dříve - a za mě teda ohromné zklamání. Chápu, že je to autorčina prvotina, ale i tak to bylo celé takové amatérské a působilo to na mě dojmem jedné velké improvizace. Příběh byl opravdu naivní, stejně tak i postavy, prostě moc mi to nejelo. I jsem litoval peněz a času, co jsem do Caravalu investoval, mně se to prostě nevyplatilo :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, má to mouchy (hodně), ale nějak mě to na tom konci zaujalo. I když souhlasím. Čekala jsem od toho víc a naivní to rozhodně bylo. :D

      Vymazat

Komentář mě vždy moc potěší, protože mě zajímá váš názor na to, co píši. Snažím se odpovídat na všechny.