pátek 14. července 2017

Knihomolí úvahy - #09 Co nemám ráda na Harry Potterovi


Pokud chvíli sledujete můj blog, tak jste si museli všimnout, že Harryho Pottera opravdu miluju. Je to můj nejoblíbenější fandom a v Bradavicích se cítím víceméně doma. Ale skoro dennodenně se setkávám s věcmi, které mi, ať už na něm nebo na lidech, co ho mají též rádi, vadí. A protože nic není dokonalé (takže ani Harry Potter), tak se s vámi chci o tyhle věci podělit a budu doufat, že se alespoň někde shodneme.

!!!Předem varuji, že se zde vyskytují spoilery z kánonu!!!

1) Další a další knihy

Jsem toho názoru, že by každý autor měl vědět, kdy skončit. A Harry Potter, dle mého, skončil sedmým dílem, kde se vše vyřešilo, zloun byl zabit, ... No, znáte to. Ale tím vydávání knih zdaleka neskončilo. Naopak. 
Zdroj
S tím, jak tento fenomén obletěl svět, se začaly vydávat doplňkové knihy, natočily se filmy a podle nich se udělali další knihy. Asi to vypadá tak, že odsuzuji vše, co není původních sedm knih, ale tak to není. Některé doplňkové knihy jsou skvělé! Ráda si přečtu Bajky barda Beedleho, Famfrpál v průběhu věků nebo třeba Fantastická zvířata a kde je najít (myslím tu učebnici, ne scénář). Ale vadí mi ty zbytečné a drahé knihy. Třeba takové ty knihy k filmu, zajímavosti, panoptika postav. Knihy, kde se nedozvím nic nového a tak maximálně se podívám na nové ilustrace. A stejně si to fanoušci koupí, protože milují Harryho Pottera a samozřejmě čím víc věcí s ním tím líp (věřte mi, znám to). Ale proč? Vím, že vydělané peníze z některých knih, které takto Rowlingová vydala, jdou na různé nadace, ale i tak...
Zdroj
A to není vše. Přeci jen se těmto knihám dá odolat, když víte, že se tam nic jiného a nového nedozvíte, ale pak je tu něco, u čeho to třeba já moc nedokážu. A to je umělé natahování příběhu. Harry Potter je fenomén (to slovo dneska použiju asi mockrát), a tak po dopsání kánonu byla Rowlingová vystavena tlaku na napsání dalších dílů, next generations, apod. Něco takového jsem zmiňovala už v jiné úvaze. Prostě čtenáři chtěli pokračování a když ho nedostali, tak začali psát fanfikce a zdálo se, že jsou všichni spokojeni. Ale nedávno začali svět obletovat další příběhy a další filmy. Mám na mysli Prokleté dítě a Fantastická zvířata a kde je najít. 

Prokleté dítě (recenze) byla nejprve jen divadelní hra a já jsem si říkala, že je to zajímavý nápad - zpestření - a myslela jsem, že to tak i zůstane. Ale samozřejmě byla vydána i kniha, aby se tento „nový příběh“ dostal do celého světa, neboť hra se hrála pouze v Londýně (nyní už i v New Yorku). A to se těžko odolává, když se považujete za znalce tohoto příběhu, a pak byste nečetli jeho „pokračování“. Takže jsem si knihu koupila (předobjednala). Ale ne proto, že bych po ní nějak toužila, ale protože jsem chtěla příběh kompletní. I když jsem Prokleté dítě stále tak úplně nepřijala, protože některé věci, co tam jsou!!! Jako vážně?!
Zdroj
Fantastická zvířata a kde je najít (recenze) už je něco, s čím souhlasím více, ale také ne úplně. Pokud jste zaznamenali film (který je super), tak jistě víte, že k němu vyšel i scénář. Ale proč? Vždyť je doslovně stejný jako film - není tam vůbec nic navíc! Ale opět jsem ho musela mít, jen aby byl příběh v knihovně kompletní. A navíc má být víc dílů... A samozřejmě díky filmu se více lidí začalo zajímat o příručku Fantastická zvířata a kde je najít, a tak vyšlo nové vydání (Které je o něco doplněné, takže si ho zas musím koupit?!) této a také dalších dvou doplňkových knih... Ach jo... Tenhle fandom asi není pro chudé studenty jako jsem já.
Zdroj
A to ani nemluvím o nádherných nových vydáních Kamene mudrců k dvacátému výročí jeho vydání. (Už mám v knihovničce svůj Havraspár...)
Zdroj

2) Fanoušci, co by chtěli být smrtijedi

Nebudu lhát, ale z tohohle mi opravdu zůstává rozum stát. Jak by si někdo mohl přát být  jedním ze smrtijedů? Proč by někdo chtěl být například jako Belatrix, která akorát bezmyšlenkovitě vraždila a plnila vše, co jí Temný pán přikázal jen proto, aby na něj udělala dojem? Chápu, když ji má někdo rád jako herečku, ale jinak? Nebo znamení zla. Proč by ho někdo chtěl mít vytetované? Víte vůbec, že smrtijedi jsou inspirovaní nacismem a Hitlerem? A to přeci nechce být nikdo, tak proč smrtijed ano?

3) Potterheads, kteří nečetli knihy

Obecně slovo potterhead nemám moc v lásce, protože většinou ti, kteří se jím označují, se dost povyšují nad ostatní a myslí si, že jsou něco víc. Takže já se za potterheada neoznačuju, i když by to tak možná mnozí udělali. Ale nejvíce mi vadí, když se za ně považují lidé, kteří o Harry Potterovi nevědí nic. Zeptáte se jich na jasnou otázku a oni vám nejsou schopni odpovědět. V horším případě z nich vyleze, že nečetli knihy... Tohle je snad už úplně bez komentáře. Neříkám, že ten, kdo nečetl knihy, ale jen viděl filmy, nemůže mít tenhle příběh rád, ale aby se označoval za potterheada? To opravdu ne.
Nedávno jsem viděla video od Shopaholic Nicol, které točila k právě k dvacátému výročí a celé to pojala jako jakousi challenge. A upřímně některé její neznalosti mě šokovali. Nedokázala seřadit díly po sobě, i když je všechny četla, podivovala se nad fakty, které jsou poměrně známé všem, kteří sledují alespoň jednu „potterheadskou“ stránku, apod. To by mi nevadilo až tak samo o sobě, protože nikdo není všeználek, ale když má doma hůlky, spoustu knih a na ruce vytetované relikvie smrti...

Prostě si myslím, že ten, kdo knihy nečetl (nebo je extrémně neznalý), může být fanoušek Harryho Pottera, ale ne Potterhead.

4) Nerovnost kolejí

Tohle je něco, co je nejvíce do očí bijící ve filmech. Tam existuje prakticky jen Nebelvír a Zmijozel a s ostatními kolejemi se setkáme tak maximálně v turnaji tří kouzelníků. A to nejen tam. I v knihách je dost zřejmá rivalita mezi kolejemi a pohár na konci roku vyhraje vlastně vždycky Nebelvír, nebo Zmijozel. Také nemám ráda, když se říká, že ve Zmijozelu jsou ti zlí, v Nebelvíru odvážní, v Havraspáru chytří a v Mrzimoru ten zbytek nebo v lepším případě ti milí. Proč to takhle škatulkovat?

5) Budu ten test dělat tak dlouho, dokud mi nevyjde má oblíbená kolej!


Z tohohle mi opravdu vždycky tuhne krev v žilách. Je samozřejmé, že každého, kdo má Harryho Pottera rád, zajímá, do jaké koleje by ho moudrý klobouk zařadil, a tady právě nastává ten problém.

Na internetu existuje spousta stránek, které vám tento test udělají. Já osobně uznávám jen Pottermore, protože ho vytvářela Rowling, a tak je takový oficiální, ale je to v zásadě jedno (stejně to není skutečné). Ale vadí mi, když si někdo udělá ten test xkrát, aby mu vyšel například Nebelvír, protože tam je Harry Potter. Proč? Neměl by každý prostě chtít vědět jen to, kam by byl zařazen, kdyby chodil do Bradavic? Každá kolej je stejně dobrá! Takže prostě udělat jednou test a ta kolej je vaše. Žádné výmluvy jako: „Pottermore mě zařadilo do Mrzimoru, ale já se cítím víc jako Zmijozel.“

Já jsem například podle Pottermore v Havraspáru a jsem na to hrdá. #proudravenclaw 💙


Zdroj
Nečekám, že se mnou budete souhlasit ve všem, co jsem napsala (to asi ani není možné), ale snad se alespoň na něčem shodneme. Původně tohle měl být přehledný článek, ale nakonec se z toho vyklubalo něco, co je delší než jsem předpokládala, a hlavně jsem do toho vložila mnohem více osobních pocitů, než jsem původně chtěla. Takže snad je to srozumitelné a snad mě nepošlete rovnou do Azkabanu. :D

4 komentáře:

  1. ”Budu dělat ten test tak dlouho, než mi vyjde má oblíbená kolej” tohle mě dostalo :DD
    Super článek! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ja som si myslela, že aké hanobenie môjho posvätného Harryho Pottera to otváram. Ale nakoniec výborný článok!
    Musím súhlasiť so všetkým, tiež neakceptujem Prekliate dieťa (proste nope), fanúšikov smrťožrútov som ešte nevidela, ale znie to choro, tetovanie Deathmark... To je ako dať si vytetovať Always, je to čiastočne choré (Snape bol chorobne na Lily naviazaný a... no nič), ale na druhej strane, ak sa im zrovna to zdá ako vhodné reprezentovanie ich fandomu, tak čo už.
    Čo sa nerovností fakúlt týka, tak v HP žiaľ išlo najmä o Chrabromil proti Slizolinu, ale aspoň Bifľomor teraz dostáva svoju právom zaslúženú časť práve vďaka Newtovi.
    A z toho viacnásobného robenia testov som vinná aj ja :D Stále mi vychádzal Slizolin a ja som tam proste NECHCELA byť, takže som presne vedela, ako odpovedať tak, aby som sa tam nedostala... Až kým mi nedošlo, že je to celkom slizolinské správanie :D Teraz som už hrdá na svoju fakultu <3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! :D Je srandovní, že to, že si ten test dělala tolikrát, jen potvrdilo, do jaké koleje patříš. :D

      Vymazat

Komentář mě vždy moc potěší, protože mě zajímá váš názor na to, co píši. Snažím se odpovídat na všechny.