úterý 6. února 2018

The Melancholy Death of Oyster Boy & Other Stories - Tim Burton

Poezie, poezie a zase poezie.

Autor/ka: Tim Burton
Originální název: The Melancholy Death of Oyster Boy & Other Stories
Rok vydání: USA 1997/CZ 2005
Nakladatelství: USA Faber and Faber/CZ Dybbuk
Překladatel/ka: Richard Podaný
Počet stran: 115

Tima Burtona většina z nás zná především jako filmového režiséra. Mezi jeho filmy patří například Střihoruký Edward, Mrtvá nevěsta Tima Burtona, Karlík a továrna na čokoládu, Alenka v říši divů nebo třeba Temné stíny. Jsem si jistá, že jste alespoň nějaký z nich viděli.
Ale také napsal knížku poezie, která se nese v podobném duchu jako jeho filmy, takže rozhodně nečekejte žádné slaďoučké příběhy.

Zdroj


Přesně tak. Kniha je úplně jako jeho filmy – temná, děsivá, někdy i morbidní a občas i dost zvláštní. Nicméně v hodně básních se dá číst mezi řádky a najdete tam i hlubší význam. U některých jsem se však dokonce smála a párkrát jsem měla pocit, že se rozbrečím.

Mám pocit, že kniha je velmi originální. Témata básní jsou prostě jiná, než je běžné. No jen si přečtěte pár názvů: Stick Boy and Match girl in love, The Melancholy Death of Oyster Boy, The Pin Cousion Queen,… A každá báseň je navíc doprovázena ilustracemi samotného Tima Burtona a ty tajemnou atmosféru ještě umocňují. Kdybych měla popsat knihu jedním slovem, tak mi bohatě postačí anglické creepy.

Nepoužívá nijak moc metafor nebo podobných básnických prostředků, takže jsou básně lehké na porozumění a nemusíte je číst vícekrát (jak se mi u poezie občas stává). Je to ten typ knihy, kterou můžete otevřít vlastně kdykoliv a přečíst pár stránek. Je to jedna z těch knih, ke kterým se budu určitě vracet. 

Zdroj

2 komentáře:

  1. Pěkná recenze, Burtonovi filmy mám ráda a o jeho knize jsem vůbec nevěděla... Vypadá vážně zajímavě. :)

    OdpovědětVymazat

Komentář mě vždy moc potěší, protože mě zajímá váš názor na to, co píši. Snažím se odpovídat na všechny.