středa 7. března 2018

Podivuhodný život osamělého pošťáka - Denis Thériault

Haiku, haiku a zase haiku.

Autor/ka: Denis Thériault
Originální název: Le facteur émotiv
Rok vydání: FR 2015/ CZ 2017
Nakladatelství: FR S. N. Éditions Anne Carrière/ CZ Plus
Překladatel/ka: Anna Čadilová
Počet stran: 152

Ne každý pošťák dodržuje listovní tajemství. Důkazem toho je Bilodo, který si každý dopis před doručením nejprve přečte.
Některé jsou zajímavější než jiné, ale nejvíce ho zajímají ty od jisté Ségolène, jejíž dopis tvoří vždy pouze jedna haiku. Jen osamělé čtyři verše. Nic víc.
Líná nebesa
mračna se rozpouštějí
v zatoulané kry

(s. 21)

Tak tohle je opravdu zvláštní kniha. Ze začátku mě docela překvapil styl psaní, který se spíše podobá klasice než knize z jednadvacátého století. O to je pak zvláštnější, když hlavní postava hraje počítačové hry, ale celé prostředí je popisováno jak z devatenáctého století. Po chvíli jsem si však zvykla a to hlavně díky pestrému ději a četným haiku, na kterých je příběh v podstatě založen, a které ho dělají originálním. Líbí se mi, že se dozvíte i něco o jejich historii a struktuře, protože pak se hned lépe čtou a chápou.

Postavy jsou propracované a snadno se rozeznávají i bez toho, aby bylo řečeno jejich jméno. Dozvíte se toho o nich hodně, ale zároveň nic – těžko se to vysvětluje.

Děj byl místy zajímavější a místy statičtější, ale co mě opravdu dostalo, byl konec. Vůbec jsem ho nečekala a zavedl celý příběh do trochu jiného žánru. Myslím si, že je to jeden z mála, které se mi v poslední době opravdu líbily. Není totiž rozhodně klišoidní.

Grafickou stránku u téhle knihy rozhodně nejde nezmínit. Nebudu lhát – byl to také jeden z důvodů, proč mě kniha zaujala a proč jsem si ji nakonec koupila. Zajímavý je už samotný povrch knihy, který mi připomíná takovou tu plátěnou tkaninu, která se hodně používala hlavně dříve. Na obálce jsou jen decentní růžové květiny, které opravdu hezky vypadají, ale vůbec se mi nehodí k příběhu. Ten pak vypadá jako šťastný a sladce romantický, ale to rozhodně není. A celá kniha je schována v boxu, který vypadá úplně jako poštovní obálka. No zkrátka nádhera.

Knihu bych rozhodně doporučila těm, co mají rádi pestré vyprávění, roztomilé ilustrace, dopisy a básně.

6 komentářů:

  1. Anonymní8/3/18

    Tak tahle knížka vypadá opravdu zajímavě :D

    Nekonečná knihovna

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkná recenze, na první pohled mě zaujala nádherná obálka knihy a i obsahově je jistě skvělá. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju. :) Ano, ta obálka se prostě povedla.

      Vymazat
  3. Já si to prostě musím přečíst, už jenom kvůli tomu, jak nádherně ta kniha vypadá! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem si taky říkala, když jsem ji poprvé viděla. :D

      Vymazat

Komentář mě vždy moc potěší, protože mě zajímá váš názor na to, co píši. Snažím se odpovídat na všechny.