úterý 10. července 2018

Nesnesitelná lehkost bytí - Milan Kundera


Ne vždy máte možnost žít tak, jak chcete.

Autor/ka: Milan Kundera
Originální název: Nesnesitelná lehkost bytí
Rok vydání: CA 1985/ CZ 2006
Nakladatelství: CA Sixty-Eight Publishers/ CZ Atlatis
Překladatel/ka: /
Počet stran: 344


Román odehrávající se v roce 1968 hlavně v Československu a ve Švýcarsku. Vypráví hlavně o Tomášovi a Tereze, o jejich lásce, ale také o nesnesitelné lehkosti bytí a syrových aspektech a pravdách lidského života.

Všechny jazyky vycházející z latiny utvářejí slovo soucit z předpony sou- (com) a ze slova, které znamenalo původně utrpení (com-passion). Do jiných jazyků, například do češtiny, do polštiny, do němčiny, do švédštiny, se toto slovo překládá substantivem složeným z předpony stejného významu následované slovem „cit“ (česky: sou-cit; polsky: wspol-czucie; německy: Mit-gefühl; švédsky: med-känsla). (s. 28)
Tahle kniha je opravdu docela netradiční. Mísí se v ní několik dějových linií s několika různými hlavními postavami. Také témata se mění. Často je to láska, ale tyhle části jsou prokládány filozofickými či lingvistickými kapitolami, které čtení obohacují a zpestřují. Do toho všeho čelíte roku 1968, kdy některé věci nebyly vůbec tak jednoduché jako dnes.

Styl psaní je pestrý, ale díky tomu to není úplně oddechové čtení. Obzvlášť pro mě jako pro člověka, který si ke klasice ještě tolik cestu nenašel. Ale kapitoly jsou kratičké a kniha také není tak dlouhá, takže jsem ji nakonec přečetla poměrně rychle.

Popisy jsou skvělé. Není to tak, že by autor sáhodlouze popisoval, kde co je a jak kdo vypadá, ale vše ukazuje přes činy a myšlenky.

Dějová linie je skvěle promyšlena a všechny maličké detaily do sebe na konci perfektně zapadnou. Konec mě překvapil a taky se mi líbil. Není to žádné klišé – prostě reálný a neúprosný život.

Rozhodně bych knihu doporučila každému, kdo rád čte mezi řádky, protože toho je tady plno. Není to úplně čtení na pláž, ale Kundera je prostě Kundera.

Zdroj


2 komentáře:

  1. Pěkná recenze :) Od Kundery jsem zatím nic nečetla, ale ráda ybch to v budoucnu napravila, přeci jen se jedná o našeho skvělého autora. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je pravda. :) Pak doufám, že se ti budou jeho knihy líbit.;)

      Vymazat

Komentář mě vždy moc potěší, protože mě zajímá váš názor na to, co píši. Snažím se odpovídat na všechny.