pátek 3. srpna 2018

Farma zvířat - George Orwell

Hezká myšlenka není všechno.

Autor/ka: George Orwell
Originální název: Animal Farm
Rok vydání: UK 1979/ CZ 2015
Nakladatelství: UK Penguin Books/ CZ Argo
Překladatel/ka: Gabriel Gössel
Počet stran: 104

Tato kniha je o lidech a to i přesto, že jsou hlavními postavami zvířata. Ta jsou totiž alegoriemi „vůdců“ z doby, kdy autor knihu napsal. Zvířata žijí na farmě pod nadvládou lidí a to se jim nelíbí. Neradi lidi poslouchají a jsou přesvědčena, že když si budou vládnout sama, tak budou svobodná.

Vyženou tedy lidi z farmy a nastolí si vládu vlastní. Zpočátku je vše téměř dokonalé, ale postupně se začíná ukazovat, že tak jednoduché to nebude a zprvu skutečně svobodná vláda se začíná měnit v tyranii.
Žilo se špatně. Zima byla stejně krutá jako ta minulá a žrádla bylo ještě méně. Příděly byly znovu zkráceny, s výjimkou pro prasata a psy. Pištík vysvětloval, že přílišné rovnostářství by odporovalo principům animalismu. Každopádně si snadno poradil s tím, jak ostatním zvířatům dokázat, že ve skutečnosti není nedostatek žrádla, i když se jim to snad zdá. Jistě, v současné době bylo nutné přistoupit k úpravě přídělů (Pištík hovořil o „úpravě“, nikdy o snížení), ale ve srovnání s dobou, kdy vládl pan Jones, je zlepšení obrovské. (s. 82)
Jedna z nejznámějších knih od George Orwella (společně s 1984, na kterou jsem také napsala recenzi) a jedna z opěvovaných klasik. Jak už to tak bývá, já se s tímhle názorem úplně neztotožňuji. Ano, vidím v tom to, proč je tak populární a proč byla nejspíše důležitá ve své době, ale mně neukázala nic nového. V podstatě upozorňuje na to, jak je komunismus a socialismus špatný. Ale to dnes každý ví, protože minimálně my jsme to ve škole probírali pořád dokola. Zkrátka vidím tu důležitost, ale pro dnešní dobu mi už tak přínosná nepřijde, i když je pravda, že alegorie se zvířaty je dost vynalézavá.

Kniha je dost krátká a v tom vidím jedině plus, protože příběh je zprvu zajímavý, ale postupně začne být dost předvídatelný. Myslím, že kdyby kniha byla delší, tak bych ji ani nedočetla.

Styl psaní se dle mého názoru dost liší od 1984, kdy jsem měla pocit, že čtu něco, co by klidně mohlo být napsáno včera, ale tady jsem opravdu cítila, že čtu povinnou četbu a klasiku. Ale to mohlo být také jen překladatelem.

Možná to teď zní, že knihu hodnotím jen negativně, ale tak to určitě není. Na Goodreads jsem jí dala tři hvězdy, což u mě znamená průměr. Rozhodně bych vám také doporučila, ať si ji vyberete jako povinnou četbu, protože je krátká a má spoustu originálních charakteristických prvků, o kterých se pak dobře mluví nebo píše.

Zdroj

2 komentáře:

  1. Super recenze :) Musím se přiznat, že od Orwella jsem nic nečetla, ale ráda bych to napravila, přeci jen je to vyzdvihovaná klasika. Asi bych ale spíš sáhla po 1984.. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. :) A 1984 se mi opravdu líbilo, takže určitě doporučuji. :)

      Vymazat

Komentář mě vždy moc potěší, protože mě zajímá váš názor na to, co píši. Snažím se odpovídat na všechny.