neděle 10. dubna 2016

Dům na kopci - Shirley Jackson


Cíl všech cest je milování.

Autor/ka: Shirley Jackson
Originální název: The Haunting of Hill House
Rok vydání: USA 1959/ CZ 2015
Nakladatelství: USA PenguinBooks/ CZ Argo
Překladatel/ka: Anna Urbanová
Počet stran: 248


Doktor John Montague se rozhodne zkoumat nadpřirozené úkazy v domě, kterému nikdo neřekne jinak než dům na kopci, Hill House. Proto rozešle dopisy lidem, o nichž si myslí, že by mu s tím mohli pomoci.
A tak se jednoho dne před branami strašidelného domu sejdou čtyři. Doktor Montague, Eleanor Vanceová, Theodora a Luke Sanderson. Samozřejmě v duchy ani nic podobného nevěří a vše se snaží vysvětlit vědecky, ale je opravdu tak lehké se nebát, když jste tomu všemu vystaveni na vlastní kůži? A dokáží odhalit tajemství starého domu a jeho předchozích obyvatel?

„Podívejte!“ zvolal Luke a ukázal na dvě zubící se tváře, umístěné na obou stranách dveří do dětského pokoje. Nejspíš byly zamýšleny jako žertovná výzdoba, ale netvářily se o nic srdečněji a bezstarostněji než zvířata uvnitř. Jejich pohledy, utkvělé jednou provždy v pokřiveném veselí,se setkávaly v místě, kde se koncentroval jedovatý chlad. „Když se postavíte tam, kde na vás oba vidí,“ vysvětloval Luke, „zmrazí vás.“ (s. 111)

Nejprve bych chtěla vyzdvihnout krásnou obálku a ilustrace. Jsou jakoby vyškrabávány, což působí tajemným, strašidelným dojmem a oranžová na obálce tomu jen přidává na dramatičnosti.

Příběh je zajímavý, ale poněkud pomalý. Celé je to jako na houpačce. Chvílemi mě to nebavilo a měla jsem chuť knihu zavřít, ale na druhou stranu mi někdy doslova běhal mráz po zádech. Ovšem negativních okamžiků bylo více než těch pozitivních.

Konec byl opravdu hodně zvláštní. Vůbec jsem nečekala, že to takhle dopadne, ale asi bych byla radši, kdyby to dopadlo tak, jak jsem čekala, protože ten skutečný konec na mě působil odfláknutě. Něco mi do teď není moc jasné, ale třeba jsem jenom nečetla dost pozorně...

3 komentáře:

  1. Jo, ta obálka je fakt moc krásná! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že se líbí i někomu jinému než mně. :)

      Vymazat
    2. Jsem ráda, že se líbí i někomu jinému než mně. :)

      Vymazat

Komentář mě vždy moc potěší, protože mě zajímá váš názor na to, co píši. Snažím se odpovídat na všechny.