pátek 1. dubna 2016

Kečupová mračna - Annabel Pitcher

Hluboký příběh, který v sobě skrývá více, než se zpočátku zdá.

Autor/ka: Annabel Pircher
Originální název: Ketchup clouds
Rok vydání: UK 2013/ CZ 2015
Nakladatelství: UK Indigo division of Orion Publishing Group / CZ Slovart
Překladatel/ka: Jan Březovský, Tereza Nuckollsová
Počet stran: 272

Zoe to jednoho dne už nevydrží a začne se se svými problémy, prostřednictvím dopisů, svěřovat jistému muži, který sedí v cele smrti daleko za oceánem. Nejsou to však obyčejné problémy, které trápí i jiné dívky v jejím věku. Je to vinna.
Vinna za to, že udělala něco strašného a prošlo jí to. A kdo jiný by mohl pochopit její příběh plný lásky, lží a nedorozumění, než právě zmiňovaný Stuart Harris, usvědčený vrah, který v Texasu čeká na smrt?

Protože to bude naposledy, co ti napíšu, měli bychom to nějak oslavit. Možná bychom si spolu mohli dát poslední jídlo - já si dám steak a hranolky. Budeme jíst společně, každý na své straně oceánu, který nás bude oddělovat jako zářivě modrý ubrus. Na nebi budou svítit hvězdy jako svíčky a já konečně dokončím svůj příběh. Ty budeš spokojený, já budu spokojená a nakonec svíčky sfoukneme. Ty, já, kůlna, cela, naše příběhy, naše tajemství - všechno zmizí a jen dým bude ještě chvíli viset ve vzduchu, než se úplně rozplyne.(s. 244)

Příběh, který ze začátku vypadá obyčejně, se postupně mění v něco hlubokého, dramatického a nakonec až dojemného. Celkově jsou v knize hodně důsledně a realisticky vykresleny pocity všech postav. Do knihy jsem se začetla způsobem, že strany ubíhaly doslova po desítkách. Pomocí dopisů se zde mísí přítomnost s minulostí a my se tak dozvídáme, co se vlastně stalo a ta kombinace je naprosto úžasná. 

A musím říci, že ten konec mě opravdu dojal. Byl tak nečekaný a překvapující, že kdybych byla ten typ, co u knih brečí, jistě by mi ukápl slza.

A nakonec ta úžasná obálka s červenými ptáčky letícími přes stránky... No může tahle kniha být ještě dokonalejší? Sice měla trochu pomalejší začátek, ale i tak se vyhoupla na seznam mých nejoblíbenějších.

10 komentářů:

  1. Kniha mě už dlouho láká, ale nevím kdy se k ní dostanu. :/
    ReaderSari

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo to znám, ale tahle za to opravdu stojí. :)

      Vymazat
  2. Přiznám se, že mě Kečupová mračna až tak nenadchla (i když se mi kniha celkově líbila) a našla jsem na nich pár much, je ale super, že tobě tak sedly :) A souhlasím, po grafické stránce ta knížka prostě nemá chybu!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak samozřejmě se každému tak líbit nemusí. :) Ale ano, jsem ráda, že jsem našla zas nějakou knihu, která mi opravdu sedla.

      Vymazat
  3. Tak na tu už se teda těším!!! :D

    OdpovědětVymazat
  4. Nedávno jsem jí četla a moc se mi líbila. :3
    Pěkná recenze!

    http://fandombeforebloodcz.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, protože je to opravdu skvělá kniha. :) A díky moc.

      Vymazat
  5. Tak konečně přečtená....a byla fakt hodně super :O ani jsem to nečekala :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To já na ni měla velká očekávání. Hlavně kvůli recenzím, obálce a tak. A všechny je splnila, takže s tebou naprosto souhlasím. :)

      Vymazat

Komentář mě vždy moc potěší, protože mě zajímá váš názor na to, co píši. Snažím se odpovídat na všechny.