středa 29. června 2016

Kletba osudu - Tereza Mikulová

Zdá se to zdánlivě nemožné, ale i pohádka o Šípkové Růžence se může stát skutečností.

Autor/ka: Tereza Mikulová
Originální název: Kletba osudu
Rok vydání: CZ 2015
Nakladatelství: CZ Má kniha.cz
Překladatel/ka: /
Počet stran: 52

Jednoho dne Fran zjistí, že na ni byla uvalena kletba, a tak se v den svých osmnáctých narozenin schválně píchne do prstu, aby si to (jak se říká) odbyla co nejdřív. Ale kdo za to může? Podaří se jí kletbu prolomit? A proč by tohle vlastně někdo dělal?


Na začátek bych chtěla říci, že se jedná o e-knihu, kterou jsem získala jako recenzní "výtisk" od samotné autorky Terezy Mikulové a moc jí tímto za tuto jedinečnou příležitost děkuji, protože se mi to opravdu nestává moc často (tohle je poprvé).
To místo bylo jako ve snu. Pozorovala jsem okolí kolem sebe a nestačila jsem zatajovat dech úžasem nad tou nádherou. Ty zářivé tyrkysové stromy vypadaly, jakoby mě pozorovaly a chtěly  mi ublížit, přestože bych se jich nejraději dotkla a láskyplně je objala. (s. 12)
Hned po nahrání do čtečky a otevření souboru, který byl i přes formát pdf výborně čitelný, mě zaskočila délka respektive krátkost knihy. Jedná se o pouhých padesát dva stran, a tak se dá mluvit spíše o povídce než knize, ale na tom vlastně nezáleží. Důležité je, jestli to stojí za to. A abych pravdu řekla, tak stojí.

Příběh se odvíjí pohodlným, ale rozhodně ne nudným tempem. Každý odstavec je plně využitý. Celkově je děj knihy velmi zajímavý, ale občas možná trochu zmatečný, ale řekla bych, že je to tím, že je to autorčina prvotina, což je také vidět na přílišném používání jmen postav, která by se bez problému dala nahradit. Ale to už je takové rýpaní. Je dost možné, že si toho při čtení ani nevšimnete.

Dále bych chtěla pochválit grafické zpracování. Obálka je krásná, i když vlastně nevím, jak se hodí do příběhu, ale je pěkná. A také jsou všechny stránky knihy ohraničeny jemnými vzory, což nádherně dokresluje atmosféru.

Pokud si chcete knihu koupit tak zde. Já ji mohu jenom doporučit. Tolik jsem od ní ani neočekávala.

2 komentáře:

  1. Skvělá recenze! :)
    Kniha mě docela dost láká (hlavně po Tvé recenzi), takže si ji možná pořídím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že tě zaujala. Myslím, že je důležité podporovat začínající české spisovatele.

      Vymazat

Komentář mě vždy moc potěší, protože mě zajímá váš názor na to, co píši. Snažím se odpovídat na všechny.