čtvrtek 27. října 2016

Halloween 2016


Halloween se pomalu začíná dostávat i k nám do Česka (párty, masky,...), a proto jsem se rozhodla napsat článek o tom, jak si i takový knihomol může zpříjemnit tento svátek.
Vše jsem shrnula do tří bodů:

1) Co číst

Pro Halloween jsou typické horory. Já je čtu moc ráda a to hlavně ty, u kterých se opravdu bojím (ale hledají se vážně těžko). Tady je pár mých nejoblíbenějších, abyste mohli pochytit nějakou tu inspiraci:

Příšerné příběhy strýce Montaguea - Nevím, jestli tuhle volně navazující sérii někdo znáte, ale já jsem vždy úplně nadšená, když vyjde další díl. Zatím jsou tři a jedna kratší knížečka. Jsou to vždy povídky orámované nějakým větším příběhem, který se postupně odhaluje a jeho většinu se dozvíte až na samotném konci knihy. První díl, Příšerné příběhy strýce Montaguea, jsem četla v jedenácti a od té doby se nemůžu dočkat dalšího dílu.


Jáma a kyvadlo - Edgar Allan Poe je úplná klasika, a proto mě překvapilo, když jsem si jeho hororové povídky a hlavně tuhle konkrétní tak moc oblíbila. Příběh je poutavý, zajímavý a hlavně děsivý. Prostě je tam všechno, co tam má být. Navíc jsou jednotlivé povídky většinou krátké, takže je zvládnete přečíst na jeden zátah a tak z nich dostat úplné maximum.


Asylum - Poslední dobou poměrně známý diptych, který v sobě kombinuje příběh a fotografie. Příběh se odehrává v prostředí bývalé psychiatrické léčebny a z ní jsou pravě v knize vytištěny černobílé fotografie. Musím se přiznat, že jsem se často těšila až dočtu stránku a nebudu se už na tu fotku muset dívat... Už se těším až si přečtu novelu, která nedávno vyšla.


Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti - Aktuálně opravdu známá trilogie a to hlavně díky filmu, který nedávno přišel do kin. Opět se zde snoubí příběh a fotografie, ale tentokrát ještě doplněné o časové smyčky a další hlavu motající hrátky s časem.


Horory na dobrou noc - Jedna z knih od mého oblíbeného autora Anthonyho Horowitze. Napsal spoustu knih pro děti a mládež včetně této třídílné sbírky hororových povídek. Některé jsou slabší, u některých jsem se bála, ale rozhodně všechny mě opravdu bavily.


Dále je tu také klasika jako Stephen King, od kterého se mi však líbil jen zlomek knih, které jsem zatím četla a to Carrie, Revival a Osvícení. Jaký máte názor na tohoto autora vy? Mně se jeho knihy občas zdají až moc překombinované a vykonstruované...

Tak kterou budete 31. října číst vy? Jestli znáte nějakou další skvělou hororovku, tak ji neváhejte napsat do komentářů ať inspirujete další čtenáře. ;)

2) Nestrašidelnější kniha, kterou jsem kdy četla

Nejspíš se mnou většina nebude souhlasit, ale nejstrašidelnější knihou, kterou jsem kdy četla je Velká kniha strachu. Četla jsem ji, když mi bylo asi třináct a vážně jsem se u ní bála (možná to bylo způsobeno tím věkem a teď už bych se nebála kdo ví). Je plná krátkých povídek a po jedné jsem se bála týden sprchovat... No...


3) DIY záložky

Do záložek jsem šílený maniak a střídám je podle barvy knihy, tématu a asi miliardy dalších faktorů. Proto si myslím, že by bylo hezké mít nějaké v zásobě i pro takovou příležitost jako je Halloween, a tak jsem si pro vás připravila jednoduché DIY.

Budete potřebovat:
- čtvrtky (nejlépe barevné, ale i bílé postačí)
- nůžky
- lepidlo (nejlépe tekuté, třeba Herkules)
- pravítko
- fixy
- washi pásky (není podmínkou)

Postup:
1. Vystřihněte si ze čtvrtky takovýto útvar a veďte čáry tak jako na obrázku.


2. Rohy podle čar odstřihněte. V místě přerušované čáry přeložte.


3. Ohněte tak, aby vznikl malý čtverec.


4. Slepte rohy k sobě, vznikne "kapsička".


5. A je to. základní záložka je hotová, už jen nainstalovat na knihu. ;)


6. Nyní se vrhneme na zdobení. To můžete každý udělat, jak se vám zlíbí, ale kdybyste nevěděli, tak tu pro vás mám čtyři tipy:

a) Jednoduchá varianta s washi páskami, které koupíte v každém papírnictví nebo na internetu. Já tyhle své objevila v Tigeru.

b) Dále můžete z další čtvrtky vystřihnout třeba dýni, dozdobit ji fixem a už jen nalepit.

c) To nejjednodušší, co může být - nějaký děsivý nápis fixem také vypadá dobře.

d) A nakonec moje nejoblíbenější. Zespodu do "kapsičky" můžete přilepit zuby, a pak už jen dolepit nebo domalovat detaily a příšera je na světě.
Jak se vám mé Halloweenské tipy líbí? Využijete nějaký? Já hodlám tento svátek strávit s nějakým hororem a šálkem horkého čaje. :)

11 komentářů:

  1. Moc hezký článek! Btw. ona vyšla novela Asylum? :0

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju. :) A ano, vyšla, ale pouze v originále. V češtině by měla vyjít někdy 2017.

      Vymazat
  2. Moc pěkný a inspirativní článek. :) Líbí se mi tvůj blog a styl psaní, dávám odběr! :) taky píšu blog, tak pokud by ses chtěla mrknout, případně mi tam taky zanechat odběr, budu moc ráda. :) www.fitfoodhealthy.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc, už se jdu kouknout na tvůj blog. ;)

      Vymazat
  3. Moc pěkně sepsaný článek. Příšerné příběhy mám momentálně rozečtené a souhlasím s tebou, je to opravdu skvělá kniha, i když se do ní z části musím nutit, a na Sirotčinec se také chystám. Je to hodně strašidelná kniha, nebo to zvládne i strašpytel jako já? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju. :) A ano, Sirotčinec je strašidelný, ale určitě to zvládneš. ;)

      Vymazat
  4. Zalozky jsou super - taky jsme vloni vyrabeli. Ale z knizek si ne a ne vybrat - ja se totiz strasne bojim a po hororech nemuzu tyden spat :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, vyrábění mě hrozně baví. :) A s těmi knížkami...tak proč by se na Halloween nemohlo číst i něco jiného než horory, že? Co třeba takový Netvor od Alex Flinn?

      Vymazat
  5. Pěkný článek :-) a záložky jsou super nápad, ta poslední nemá chybu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju. :) A ano, tu mám taky nejradši. :D

      Vymazat
  6. Přestože nemám ráda strašidelné příběhy, Jámu a kyvadlo jsem si oblíbila. Jak píšeš, je to prostě klasika.:)

    OdpovědětVymazat

Komentář mě vždy moc potěší, protože mě zajímá váš názor na to, co píši. Snažím se odpovídat na všechny.