sobota 19. listopadu 2016

Knihomolí úvahy - #06 Čtení a jídlo aneb Jde to dohromady? + anketa


Jako by se stalo téměř samozřejmostí, že se u knihy vždy něco jí nebo pije. Nebo alespoň mně to tak připadá, protože kdykoliv otevřu nějakou sociální síť, tak jsem zavalena právě takovýmito příspěvky. Ale hodí se to vůbec k sobě? A je tomu skutečně tak, že každý knihomol (nebo jen člověk s knížkou) u čtení jí?
Zdroj

Řeknu rovnou, že já nejsem ten případ. Nedokážu jíst u knihy. Ano, stane se, že mám u čtení na něco chuť, ale když jsem se párkrát tomu nutkání poddala a skutečně si třeba pro tu čokoládu došla, tak to dopadlo tak, že jsem pouze jedla a nečetla si. A upřímně nechápu ty lidi, kteří tyhle dvě věci dokážou skloubit. Vždyť většinou jsou k jídlu potřeba obě ruce a čím pak držíte knihu? Nebo se umažu, a pak už nechci sahat na knihu, abych ji neušpinila, a tak hledám kapesník, který samozřejmě není nikde v blízkosti, nebo si jdu umýt ruce do koupelny, tak se musím zvednout a zážitek z knihy je v tom případě zkažen... Opravdu, řekněte mi, jak to děláte?

Naopak se mi většinou stává, že si s knihou lehnu do postele, začtu se a najednou, když se otočím na hodiny, zjistím, že už jsem si dávno měla dát večeři... Prostě jsem se tak ponořila do příběhu, že jsem na jídlo ani nepomyslela. Stává se vám to taky?

To s pitím je to lehké. Uvařím si kávu, nebo čaj, sednu si do křesla, hrnek položím na stůl a zhruba po každé dvojstránce upíjím. Jednoduché a co nejméně vyrušující. A co vůbec máte ke čtení radši? Kávu, čaj, nebo něco úplně jiného? Já se hlásím k týmu čaj.

A je to tedy tak, že jídlo a pití ke čtení prostě patří? Je to tak, že každý knihomol u knih jí? To sama asi moc neposoudím, a tak jsem vytvořila anketu, kterou už nyní najdete v pravém sloupci na stránce. Hlasování ukončím, až bude dostatečný počet hlasů a samozřejmě dám vědět, jak tenhle průzkum dopadl, protože jsem na to sama zvědavá. Takže šup hlasovat, ať se dozvíme pravdu. :D


Anketa

Téměř dva měsíce v postranním panelu blogu visela anketa na téma jídlo a pití u knih. Zajímalo mě, jestli jsem jediná, kdo neumí jíst u knih. No a potvrdilo se, že téměř ano. :D 

Celkem hlasovalo dvacet pět lidí (jo vážně to moc není) (to by vás vážně zabilo to jedno kliknutí...-_-). Dvacet z toho běžně pije i jí u knih, jeden pouze jí, tři pouze pijí a jeden si pouze čte. No, takže abych to shrnula - asi jsem prostě divná, když valná většina běžně u knih jí...:D


10 komentářů:

  1. Dřív jsem byla úplně proti jídlu u knížky, ale ani nevím proč.. teď to nějak neřeším, klidně u čtení jím.. Ale co se týče pití, tak si ráda udělám čaj nebo radši kafe, nebo když si jdu číst do kavárny, tak to jdu vyloženě si číst ke kávě, takže tak :) Ale ta anketa je fajn nápad :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To já mám často u čtení hlad, ale prostě to nějak nedokážu skloubit, jak jsem už psala. :D A jo, na čtení v kavárně taky nedám dopustit. :3 A jinak děkuju. :)

      Vymazat
  2. Ja tiež nie som zvyknutá jesť pri čítaní. Väčšinou sa najem pred a potom začnem čítať, alebo tak ako ty - čítam a zrazu po niekoľkých hodinách zistím, že som si mala vziať niečo na večeru.

    S pitím to je v pohode. Takisto si uvarím kávu, alebo čaj. S tým to mám rôzne. Niekedy mám chuť na kávu, niekedy naopak na čaj. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak alespoň někdo, kdo to vidí podobně jako já. :D

      Vymazat
  3. Já mám ráda, když si ke knížce můžu něco uzubávat. Často si nakrájím ovoce (když mám pocit, že bych měla se sebou něco dělat), nebo si nasypu misku něčeho nezdravého (když mám pocit, že je to úplně jedno). A co se pití týče, tak si automaticky vedle sebe něco dávám - ať už minerálku, džus, kakao, nebo čaj. Stejně bych za chvilku měla žízeň a vstávat se mi doopravdy nechce. Nebo.. spíš nebude se mi chtít :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No se mnou je to naopak tak, že nevstanu. :D Ale ano, uzobávání by mi jít mohlo (není k tomu potřeba moc rukou a jde to provozovat i v leže. :)

      Vymazat
  4. Já tedy nevím, většinou místo knihy zapatlám sebe, když jim :D ale problémy mi to nedělá, obzvlášť cukroví se jedlo při čtení lehce :) (tehdy se ze mne vyklubalo čuně, protože jsem si ten cukr vždycky utřela do kalhot). Jsem určitě team čaj, mam ho raději než kafe, ale kolikrát jsem líná ho udělat :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo to já taky, ale jíst u knihy prostě neumím. :)

      Vymazat
  5. Ha! To já bych jedla furt. :D
    Naučila jsem se to ve škole, když oběd bylo jediné místo, kde jsem se mohla ještě něco naučit před testem. A zůstalo mi to. Ať je to guláš, rohlík s máslem a se salámem nebo krupice... je mi to jedno. Na baštu přece nemusím vidět. :D

    btw... moc pěkný nápad na článek. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju. :3 No ale přesně to já prostě neumím. :D

      Vymazat

Komentář mě vždy moc potěší, protože mě zajímá váš názor na to, co píši. Snažím se odpovídat na všechny.