pátek 20. ledna 2017

Knihomolí úvahy - #08 Je vždycky kniha lepší než film? Ne.


Když se mě někdo zeptá „kniha, nebo film“ automaticky odpovím, že kniha. Proč? Protože knihy miluju, protože se to ode mě očekává (když knihy miluju) a taky proto, že tomu tak ve většině případů je. ALE ne vždycky. Jak se říká „výjimka potvrzuje pravidlo“, takže se není čemu divit, že se najdou filmy, které se mi líbily více (nebo minimálně stejně) jak knihy.
A toto téma jsem se rozhodla rozebrat v dnešním článku. Ne jestli je lepší kniha, nebo film. Toto téma je už dost ohrané a navíc si myslím, že odpověď většiny všech z vás by byla kniha, protože proč byste jinak četli můj blok, že jo… Takže (jak jste jistě pochopili) vám představím filmy, které jsou lepší (podle mého) než jejich knižní předlohy. A vy už si při čtení promýšlejte, jestli také nějaké takové filmy/knihy máte a nezapomeňte mi dát vědět do komentářů, protože jsem opravdu zvědavá, jestli se shodneme.

Koralina - Neil Gaiman

Tohle je pohádka, na které jsem vyrostla. Doma jsme ji vždycky měli na DVD a já si ho pouštěla skoro pořád. Zamilovala jsem se do toho příběhu, který mi zpočátku připadal i dost strašidelný, ještě daleko dříve, než jsem objevila kouzlo knih. Ale to se pak stalo a já zjistila, že tenhle animovaný film je podle knižní předlohy a že ho napsal světoznámý Neil Gaiman. V tu chvíli se kniha objevila okamžitě na mém „To read“ listu a když jsem na ni narazila při jedné z mých častých návštěv knihovny, neodolala jsem. Potom však přišlo hořké zklamání, když jsem ji málem ani nedočetla a to i přes to, že je poměrně krátká. Nelíbila se mi. Zdálo se mi (a vlastně pořád zdá), že je mnohem méně podrobná než film a že ve filmu (ať se to zdá být sebevíc nemožné) je toho prostě mnohem víc. Navíc se mi vůbec nelíbil styl psaní autora, který mi přišel příliš jednoduchý, popisy odbyté, situace kostnatě popsané a vše takové mdlé… Zkrátka Neil Gaiman a já jsme si prostě nesedli. 


Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky - J. R. R. Tolkien

Na všech filmech jsem byla postupně v kině, ale na knihu jsem narazila až tenhle školní rok v povinné četbě. Byla jsem ráda, když jsem se do ní pouštěla, protože je to prostě základ fantasy a já si ji vždycky chtěla přečíst, ale nikdy jsem se k tomu nedostala. Už od začátku mě moc nebavila, ale největší zlom přišel, když jsem zjistila, že polovina věcí, která je ve filmech, v knize není. Asi to je tím, že jsem je viděla dřív, ale stejně… ta kniha je prostě taková jednoduchá…


S láskou, Rosie - Cecilia Ahern

Jistě si pamatujete na dobu, kdy tenhle film přišel do kin a s ním i obrovský boom stejnojmenné knihy, která tak dostala novou filmovou obálku a další vydání. Všichni mě lanařili, ať se podívám na film, že je skvělý, ale já odmítla, protože jsem v té době byla už dost zažraný knihomol, a tak jsem ho nechtěla v žádném případě vidět dřív, než si přečtu knihu. Ale nějakým náhodným způsobem jsem se k němu nakonec dostala dříve než k samotné knize. A líbil se mi. Byl hezky zpracovaný, příběh dobrý a vůbec celkem v pohodě. A tak jsem se dost bála číst knihu, protože jsem si myslela, že zjistím, že je vše jinak a podobně. Ale čekalo mě větší překvapení. Kniha je nejenže v dopisech, ale také popisuje zhruba o dvacet let více než film. Nelíbila se mi, nebavila mě. Ne, že by byla úplně hrozná, ale zkrátka mě nechytla.


Stmívání - Stephenie Meyer

 Tady nemůžu říct, že ty knihy nemám ráda, ale první díl je tak krásně zfilmovaný… Znáte to, ty herci, ta příroda, prostě něco takového v knize tak pěkně nikdy není. A navíc ve čtvrtém dílu je asi půlka knihy psána z Jacobova pohledu a to se mi nelíbilo, až na ty chvíle, kdy je popisováno fungování smečky. To bylo skvělé, ale jinak moc ne. A to nejen proto, že jsem team Edward…


Taky si myslíte, že pravidlo, že kniha je lepší než film, ne vždycky platí? Tohle jsou čtyři, které napadli mě. Nejspíš jsem na některé ještě zapomněla, ale tohle jsou určitě ty hlavní. Našli jste se v nějakém z mých příkladů? Máte své vlastní? Určitě mi to dejte vědět do komentářů.

11 komentářů:

  1. Ahoj, hned jak jsem si přečetla titulek článku, hned mě napadla Coralina. Naprosto s tebou souhlasím, že filmová verze je lepší. Navíc tu hororovou pohádku přímo miluju. Co se týče Twilight ságy, nemůžu úplně souhlasit. Podle mě je to na stejno a díky knihám víme, co se postavám honilo hlavou :) Bohužel mě nenapadlo nic navíc, než co jsi napsala, protože knihy zatím stále vedou nad filmem :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, samozřejmě, že ve většině případů jsou knihy nepřekonatelné, ale to byl právě můj cíl - najít ty, co nejsou. A jsem ráda, že se shodneme alespoň na Koralině. :)

      Vymazat
  2. Kniha je vždycky lepší než film, protože kniha je základ. Neříkám, že nejsou dobrá filmová zpracování, jsou, ale v knize je to tak, jak to myslel autor a tak, jak to má být. I když se režisér může držet předlohy sebevíc, nikdo to nebude úplně stejné, protože ta pointa, to, co autor knihy chtěl sdělit dál, už tu prostě je.
    A pak mám pravidlo nespojovat si knihy a filmy. Každé je to úplně jiná věc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chápu tvůj úhel pohledu - bez knihy by nebyl film, ale chtěla jsem prostě ukázat, že nic neplatí bez výjimky a pokusit se najít filmy, které jsou lepší než předlohy. Tohle téma je dost ošidné (zvlášť, když je určen knihomolům a říká, že je něco lepší než knihy), ale právě toho jsem chtěla dosáhnout - neříkat stále, že kniha je nejlepší. :)

      Vymazat
  3. Stmívání se mi líbily jak knihy, tak film. S láskou Rosie jsem viděla film, ale nečetla knihu. S Hobitem jsi mě velmi pobavila :D. Ve filmu je toho víc, protože tam filmaři nacpali to, co tam být nemá a naopak vynechali scény, které jsou v knize. A co se týče knih od Tolkiena, je to velice jednoduché. Knihy jsou krásné, ale člověk si k nim musí najít cestu. Nejsou pro každého. Čtenář musí v určitém slova smyslu dozrát, aby si je užil :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vím, že se do Tolkiena musí dozrát. Zkoušela jsem ho číst již několikrát a vždy mě to přestalo bavit hned na začátku. Teď tomu tak nebylo, jen mi ten příběh přišel hrozně jednoduchý. Když jsem to říkala kamarádovi, který Tolkienem přímo žije, tak i on přiznal, že Hobit je spíše taková pohádka pro děti, ale že Pán prstenů je už úplně o něčem jiném. Takže Pán prstenů je na "to read" listu a já doufám, že si Tolkiena ještě oblíbím. :)

      Vymazat
  4. Koralína! Koralínaaaaaa! Úplně přesný, zamilovala jsem se do té imaginace a v knížce prostě nic. :( Jinak se Stmíváním nesouhlasím, knížky byly peckovní a co se týče S láskou Rosie, jsem teď ráda, že jsem tu knížku nezkoušela číst, protože už i film byl pro mě dost hroznej a úchylnej (matka, co jde s dítětem do školy připoutaná k čelu postele, sestra co poslouchá zrovna kopulujícího bratra a jeho přítelkyni a takový to děsně protivný chování obou dvou, že jsem je měla chuť profackovat, pardon), takže jsem se vyhnula nejspíš kulce, každopádně chápu, že to máš s názory třeba jinak, v žádném případě se nechci pouštět do hádky. :D

    Ale jinak dobrý článek, za mě třeba Upíří deníky, to bylo změněno 1000x k lepšímu a je to ukázková práce. A moooožná ještě trochu Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti, na jednu stranu to Tim zničil, na stranu druhou tam nasadil tak výraznou postavu, že mi v knížce prostě chybí. :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju. :) A co se týče S láskou, Rosie, tak takovéhle scény v knize vůbec nejsou, protože jak je vše v dopisech, tak jde všechna úchylnost stranou. :D Naopak, kdyby tam nějaká byla, tak by to třeba bylo zajímavější...:D Takhle to totiž byla opravdu nuda... A Upíří deníky, tak z těma jsem skončila, když autorka začala mít v knihách chyby, měnila postavám barvu vlasů a děj se začal opakovat stále dokola a dokola. Skončila jsem někde koncem pátého dílu a tak se mi to znechutilo, že seriál opravdu neplánuji. :D A upřímně se Sirotčincem nesouhlasím naprosto vůbec. Kniha je dokonalá a film k ničemu. Spojil všechny tři díly, a tak z toho udělal nesrozumitelnou matlanici, z které úplně vymizelo tajemno. Ale taky nechci začít hádku. :D

      Vymazat
  5. Upřímně, taky bych vždycky bez zaváhání řekla, že knížka je lepší než film, a taky patřím mezi to % "exotů", co odmítá koukat na film, když si chce přečíst knížku, ale poslední dobou tak nějak sahám po titulech na základě toho, že se mi líbil film. Poslední přečtená byla Terapie láskou, jenže filmové zpracování bylo prostě mnohem lepší, i když takové víc hollywoodské klišé. Možná z toho důvodu že i když tvrdím, že nejsem moc romantická, což je pravda, protože večeře při svíčkách rozhodně nezní tak lákavě jako večer u hokeje a s pivem, tak někde hluboko jsem nejen romantička, ale přímo nenapravitelná romantička. V knížce ten pár prostě absolutně neměl chemii. Navíc Pat byl postava, se kterou jsem se nedokázala ztotožnit ani malinko! :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Knihu jsem nečetla a ani jsem neviděla film, takže nemůžu soudit, ale jsem ráda, že nejsem jediná, kdo považuje některé filmy lepší než jejich knižní předlohy.

      Vymazat
  6. Filmový hobit je jedna z nejpříšernějších slátanin, jakou jsem kdy viděla. Já osobně ho srovnávám s Eragonem. V obou případech se nedrželi předlohy, vymýšleli si kraviny a vynechávali podstatné detaily. Shrnuto a podrženo, vyšlo z toho něco zajímavého. Ale není to ani omylem Hobit. Už jen to, že trpaslíci jsou takový fešáci. Bože, bože, Ilúvatare...
    S Koralinou souhlasím, ta je hezká. Není lepší než kniha, ale je moc fajn. Od Gaimana se mi líbí i filmový Hvězdný prach.

    OdpovědětVymazat

Komentář mě vždy moc potěší, protože mě zajímá váš názor na to, co píši. Snažím se odpovídat na všechny.