úterý 23. ledna 2018

Proměna - Franz Kafka

Představte si, že se probudíte a je z vás brouk.

Autor/ka: Franz Kafka
Originální název: Die Verwandlung
Rok vydání: D 1916/CZ 2013
Nakladatelství: D Kurt Wolff Verlag/CZ Nakladatelství Franze Kafky
Překladatel/ka: Vladimír Kafka
Počet stran: 176

Gregor Samsa se jednoho dne probudil a zjistil, že je z něj brouk. Začne panikařit, že se nemůže dostavit do práce, ale také proto, že ani není schopný vstát s postele. Když dlouho nevylézá z pokoje, začne to být jeho rodičům podezřelé a jdou ho zkontrolovat. A z toho, co vidí, rozhodně nejsou nadšeni.
Hnusí se jim jejich vlastní syn. Nicméně svůj život mu přizpůsobí. Ale má takový život vůbec smysl. Naučí se ho mít rádi? A jak tohle celé může dopadnout?
„Co kdybych si ještě trochu pospal a zapomněl na všechny blázniviny,“ pomyslel si, to však bylo naprosto neproveditelné, neboť byl zvyklý spát na pravém boku, v nynějším stavu se však do této polohy nemohl dostat. Ať sebou házel na pravý bok sebevětší silou, vždycky se zase zhoupl zpátky naznak. Zkusil to snad stokrát, oči zavřené, aby se nemusel dívat na zmítající se nohy, a přestal, až když v boku ucítil lehkou, tupou bolest, jakou ještě nikdy nepocítil. (s. 7-8)
Kniha mě mile překvapila. Přestože byla povídka napsána již v roce 1912, tak je opravdu čtivá. Příběh je zajímavý a neustále jsem čekala, jak se to nakonec všechno vyřeší a jak to všechno dopadne. Konec mě sice zklamal, protože jsem čekala něco kreativnějšího, ale to nic nemění na tom, že se mi kniha opravdu líbila.

Příběh neuvěřitelně hýří představivostí. Vše působí neskutečně reálně a věrohodně. Jen škoda, že tam není, proč a jak se Gregor broukem stal.

Celá kniha je navíc protkána ilustracemi, které jsou občas tak podivné, že si říkáte, jestli je tam opravdu to, co si myslíte.

Po Kafkovi jsem určitě nesáhla naposledy a doporučila bych ho každému, kdo si chce přečíst něco, co ještě nikdy nečetl. 

Zdroj

4 komentáře:

  1. Přesto, že klasiku mám ráda, Kafku nedávám Z proměny jsem zvládla asi 20 stran a pak musela odložit...:-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A pročpak? :D Já se taky s klasikou zrovna nekamarádím, ale tahle se mi líbila. :)

      Vymazat
  2. Anonymní27/1/18

    Moc pěkná recenze :D Jednou se ke Kafkovi určitě také dostanu :)
    nekonecnaknihovnicka.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat

Komentář mě vždy moc potěší, protože mě zajímá váš názor na to, co píši. Snažím se odpovídat na všechny.