neděle 21. ledna 2018

Útok na pekárnu - Haruki Murakami

Ne tak obyčejný příběh.

Autor/ka: Haruki Murakami
Originální název: Pan-ya shugeki
Rok vydání: JPN 2003/CZ 2016
Nakladatelství: JPN Bungeišundžú/CZ Odeon
Překladatel/ka: Tomáš Jurkovič
Počet stran: 80

Dva muži dostanou hlad. Nejprve jen malý, ale po nějaké době je zcela ovládne. Proto se vyzbrojí kuchyňskými noži a rozhodnou se vyloupit pekárnu. Ale loupež úplně neprobíhá podle jejich představ.
To, co se zdá jako úplně obyčejný a jednoduchý příběh, je ale mnohem víc.

Bůh byl mrtev. I Karl Marx. A John Lennon jakbysmet. A my měli každopádně hlad jako vlci, což bylo důvodem, proč jsme se odhodlali ke špatnostem. Neuchýlil se k nim hlad, protože snad měl nás – naopak, to ty špatnosti měly hlad, a proto se dávaly na naši dráhu… No, nic smysluplnějšího vám k tomu už nepovím, zavání mi to ale celé existencialismem. (s. 10)
Tohle je už třetí kniha, kterou jsem od Murakamiho četla a stále se nemůžu rozhodnout, jestli ho mám jako autora ráda, nebo ne. Jeho styl psaní je hodně zvláštní. Co ale vím je to, že tahle se mi od něj zatím líbila nejvíc. Hodně mi připomíná Malého prince. Útlá knížečka s úplně jednoduchým příběhem. Když ale čtete mezi řádky, už se tak jednoduchý nejeví. Prostě to není jedna z těch knih, které zhltnete a vůbec o nich nemusíte přemýšlet. Tuhle si pomalu vychutnáváte a čekáte, co dalšího si pro vás autor ještě připraví.

Vše navíc doplňují nádherné ilustrace od Kat Menschik, která naprosto přesně vystihla podstatu příběhu a ten tak dostává úplně jiný rozměr.

Nevím, jestli po Murakamim ještě někdy sáhnu, ale asi ano. Tahle kniha mi názor na něj docela vylepšila.

Zdroj

2 komentáře:

  1. Anonymní23/1/18

    Moc hezká recenze! :D Knížka zní moc zajímavě!
    nekonecnaknihovnicka.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat

Komentář mě vždy moc potěší, protože mě zajímá váš názor na to, co píši. Snažím se odpovídat na všechny.