neděle 29. března 2020

Zdroj - Tara Swart

Přelomová kniha navazující na bestseller Tajemství.

Autor/ka: Dr. Tara Swart
Originální název: The Source
Rok vydání: UK 2019/CZ 2019
Nakladatelství: UK Vermilion/CZ Metafora
Překladatel/ka: Eva Fuková
Počet stran: 272

Otevřete mysl, využijte potenciál svého mozku a zásadním způsobem změníte svůj život. Kniha, postavená na nových vědeckých poznatcích ohledně neuvěřitelné neuroplasticity mozku, obsahuje konkrétní plán sestávající ze čtyř kroků, který vás dovede k nejlepšímu využití vaší mozkové kapacity.
Najdete zde inspirativní příklady z praxe i praktická cvičení. Výsledkem je účinný a srozumitelný návod, který restartuje vaše myšlení a motivaci a zbaví vás negativity.
K popisu toho, jaký vliv na nás společenské vztahy mají, užívají psychologové a sociologové slovo „nakažlivý“ a výzkumů v této oblasti přibývá. Studie ukazují, že lidé, kteří jsou nám nejblíž, nás ovlivňují různými způsoby: od zvyků týkajících se životního stylu (zdravých a nezdravých) po emoce, a dokonce finanční situaci. Například rozvádějící se blízká osoba výrazně zvyšuje riziko, že se rozvedete také. Nebo jestliže má váš přítel nadváhu, riziko, že během následujícího roku začnete trpět obezitou, se zvyšuje o 57 %. (s. 58)
Tahle kniha rozhodně nebyla to, co jsem čekala. Čekala jsem knihu, která vezme koncept Tajemství a odůvodní ho pomocí vědy. To se však nestalo. Nejprve je v knize popsáno, co to Tajemství je. V podstatě zkrácená verze samotné knihy. Poté se autorka asi polovinu knihy zabývá tím, jak funguje mozek. Tuhle část si můžete přestavit jako klasickou hodinu středoškolské biologie. No a nakonec následuje část samotného Zdroje, která je typicky ezoterická.

Jak už jsem říkala, autorka vědu v knize využívá jinak, než jsem čekala. Místo toho, aby pomocí ní vysvětlovala, proč Tajemství často funguje apod., tak kniha obsahuje vědecké části a ezoterické části. Také dává dohromady podivné korelace, které takhle sice mohou fungovat, ale dají se vysvětlit i desítkami jiných důvodů… Nějak nevím, co si o tom myslet. Dává dohromady věci, které spolu příliš nesouvisí a vědu používá jen k tomu, aby zněla věrohodně a aby se odlišila od dalších ezoterických knih.

Po grafické stránce je kniha velice zdařilá, zvláště bych ocenila zajímavou obálku a papír, na kterém je kniha natištěna.

Pokud jste fanoušci ezoterie a „self help“ knih, tak bych vám ji doporučila. Nicméně pokud od ní máte podobná očekávání jako já, tak asi spokojeni nebudete.


Za recenzní výtisk bych chtěla poděkovat nakladatelství Metafora, kde si také můžete knihu Zdroj zakoupit.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Komentář mě vždy moc potěší, protože mě zajímá váš názor na to, co píši. Snažím se odpovídat na všechny.