pátek 19. srpna 2016

Napůl živý: Napůl zlý - Sally Green

Nic není dobré, nebo zlé - záleží na tom, z jakého úhlu se na to díváte.

Autor/ka: Sally Green
Originální název: Half bad
Rok vydání: UK 2014/ CZ 2014
Nakladatelství: UK Penguin Books/ CZ Yoli
Překladatel/ka: Marcela Nejedlá
Počet stran: 368

Nathan nebyl nikdy stejný jako ostatní - nikdy nebyl bílý čaroděj a proč? Protože jeho otcem byl černý čaroděj. Říkáte si, že to není žádná pohroma, ale to jste na omylu.
Rada ho neustále kontroluje, takže se brzy stává víceméně vězněm ve svém domě - nesmí nikam chodit, nesmí se s nikým stýkat. A když jde do školy, je rád, že se vrátí živý. Vše se zkomplikuje, když se začnou blížit jeho sedmnácté narozeniny - den, kdy má dostat své tři dary. Ale dovolí mu rada vůbec, aby je dostal? A co se stane, když je nedostane? Zemře?
Potom jste oba chtěli zkusit tu věc z filmu. Uzmul jsi ze zásuvky v kuchyni velkou krabici zápalek a utekl s nimi do lesa. Šel jsi první. Škrtl jsi zápalkou a podržel ji mezi palcem a ukazováčkem, nechal ji hořet, až dohořela. Prsty jsi měl popálené, ale přesto svíraly zčernalou zápalku. (s.9)
K téhle knize jsem přistupovala dost skepticky, protože to byla další z těch s velkým HALÓ a to si nikdy nemůžete být jisti, co se z toho vyklube. Ale překvapila mě. Zaujala mě už od první stránky a to zvláštním způsobem vypravování, se kterým jsem se ještě nesetkala. Kapitoly jsou hodně rozdílné svou délkou od půl do cca dvaceti stran a liší se i formou. Nejčastěji jsou psány ich - formou, ale objevují se tam i některé v druhé osobě. Mohlo by se zdát, že to bude matoucí, ale naopak je to zajímavé zpestření a umožní vám to podívat se na příběh z jiného úhlu. 

Také je potřeba zmínit nádhernou obálku. To, že na ní nechali originální název jí dodává takové zvláštní kouzlo a když k tomu přičteme červený kouř na tmavém pozadí, který tvoří siluetu lidské tváře, stává se z toho něco naprosto neodolatelného.

Musím říci, že jsem byla opravdu smutná, když jsem dočetla poslední stranu, protože příběh skončil zrovna v tom nejlepším.

2 komentáře:

  1. Kniha na mě čeká v poličce, tak snad se k ní brzy dostanu a budu stejně nadšená :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To doufám. :) 31.8. je den nepřečtených knih, tak se na ni třeba dostane.

      Vymazat

Komentář mě vždy moc potěší, protože mě zajímá váš názor na to, co píši. Snažím se odpovídat na všechny.