pátek 11. srpna 2017

Hawking a mysl boží - Peter Coles

Věda je mapou k poznání skutečnosti.

Autor/ka: Peter Coles
Originální název: Howking and the Mind of God
Rok vydání: UK 2000/ CZ 2000
Nakladatelství: UK Icon Press/ CZ Triton
Překladatel/ka: Lukáš Vacek
Počet stran: 80


Stephena Hawkinga zná snad každý. I ten, kdo se naprosto nezajímá o fyziku. Je to vědec, který se prosadil i mezi obyčejnými lidmi.
Tahle kniha shrnuje jeho práci a nabízí pohled jiného vědce, který vše komentuje. Také nastiňuje historii fyziky a přehledně předkládá nejvýznamnější fyziky a jejich teorie a objevy tak, jak se časově udály.
Pokud hmotný objekt leží beze zbytku uvnitř Schwarzschildova poloměru, pak z jeho povrchu nemůže uniknout žádné světlo. Kritický poloměr pro hmotu Země je jen 1 cm, zatímco pro Slunce je asi 3 km. Vytvořit tedy ze Slunce černou díru, by vyžadovalo stlačit sluneční hmotu do nepředstavitelných hustot. (s. 33)
Tohle není něco, co běžně čtu, ale už jsem měla plné zuby mozek-vymývajících (ne)realit, a tak jsem potřebovala něco vědečtějšího. A tohle se úplně nabízelo, protože je to o vesmíru a o Hawkingovi (ani na jedno nedám dopustit).

Celá kniha je dost krátká a stručná. Je toho v ní však tolik, že jsem to občas nestíhala pobírat a musela jsem spoustu pasáží číst vícekrát. Je tam hodně termínů a vše je popisováno dost odborně, takže pokud o vesmíru nic nevíte, tak bych vám to úplně nedoporučovala.

Skvělá je také doporučená četba, která je úplně vzadu. Můžu se kouknout, co číst dál, pokud se chci o dané problematice dozvědět více.

Trochu mi vadilo, že autor občas Hawkinga dost kritizoval. Narážel na to, že není tak dobrý, jak si o něm všichni myslí, ale díky svému zdravotnímu stavu a popularizaci pomocí médií to tak pouze působí.

Prostě pokud si chcete na chvíli zaměstnat hlavu složitými úvahami o časoprostoru a provětrat všechny mozkové závity filozofickými otázkami, tak tohle je přesně pro vás



2 komentáře:

  1. Díky za tip! Já čtu populárně-naučnou relativně často a Hawkinga mám ráda. (Kdyby tě to zajímalo, občas - ok, zatím jednou a připravuji druhé - píšu na svém blogu o knížkách o fyzice, tak se mi tam už jednou objevil.) :)
    https://jaderna-knihomolka.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač. :) Jsem ráda, že taky někdo čte něco trochu vědeckého. :D A tvůj blog pravidelně sleduji, takže vím, že píšeš o knížkách o fyzice. ;)

      Vymazat

Komentář mě vždy moc potěší, protože mě zajímá váš názor na to, co píši. Snažím se odpovídat na všechny.