pondělí 14. srpna 2017

Knihomolí úvahy - #10 Filmy, které OPRAVDU NEBYLY lepší než knihy


Už jsem psala jeden článek o filmech, ale byl o tom, které filmy se mi líbily více než knihy. A teď se chci podívat na ty, kterých je mnohonásobně víc. Na ty, při jejichž sledování si prostě nedokážu odpustit poznámky o tom, že v knize to bylo jinak.

Eragon

Myslím, že tohle by ani nebylo potřeba objasňovat, protože kdo zná, tak musí uznat, že tohle byl snad největší propadák v dějinách kinematografie. Jak mohli vynechat tolik postav? Jak mohli tak znehodnotit takové nádherné dílo? Eragon jako kniha je opravdu složitý příběh plný vedlejších dějů se spoustou propracovaných postav. Chápu, že do filmu nelze dát všechno, ale tady zapomněli na postavy, bez kterých se další díly prostě neobejdou. (Možná proto taky žádné další nenatočili.) Neznám opravdu nikoho, kdo by četl knihu a film se mu líbil. To snad ani nejde...

Divergence

Ehm. Tyhle filmy jsou u většiny oblíbené, ale já je ráda nemám. Viděla jsem snad jen Rezistenci a možná kus první části Aliance, ale to stačilo. Takový propadák jako Eragon to rozhodně není (to už ani nejde), ale když některé části kompletně změnili... Doteď nechápu, proč v Rezistenci hledali nějakou tu krabičku nebo co to bylo. A upřímně ti herci také nejsou nic moc. (Ale Tobias docela ujde.)

Labyrint

Viděla jsem jen první díl, ale stačilo to. Není to tak, že by se na to nedalo koukat, ale v mých představách to bylo prostě lepší. A proč změnili celý ten způsob, jak se nakonec z toho labyrintu dostali? Ten v knize mi nepřišel špatný. Proč prostě mají tendenci vždycky něco měnit. Teda další díly mě nebavily moc ani knižně, a tak nemám potřebu se koukat na filmy (ani nevím, kolik jich už je), ale ten první byl knižně opravdu dobrý. Tak proč něco měnit?

Hunger Games

Samotné filmy ani nebyly tak špatné, ale hlavní hrdinka ano. Prostě nemám ráda Jennifer Lawrence. Dle mého neumí hrát. A filmový Peeta? Taky tragédie. Já teda vždycky měla ráda Hurikána (Galea), ale jinak jsem proti Peetovi nic neměla. A samozřejmě taky změnili pár věcí (jak jinak). Hunger Games nejsou příběhově nijak složité, a tak se to určitě dalo zvládnout lépe.

Percy Jackson

Prostě každý film byl tak trochu jiný příběh. Takže ne že bych ty dva filmy neměla ráda, ale je to prostě něco úplně jiného něž knihy. Moc se to nedá srovnávat. V knihách vše působí jako něco úžasného, jako velké dobrodružství, ale ve filmu jsem si občas říkala, že je to celé vážně divný příběh.

Papírová města

Tenhle film mám vlastně docela ráda. Když jsem na něm byla v kině, byla jsem nadšena, že se docela drželi knižní předlohy a i s herci jsem byla spokojená. Ale ten konec. Proč tam dali jiný konec? Co horšího se dá udělat, než změnit konec? Ten v knize měl svůj význam. Proto tam byl. Jasně, že jsem chtěla, aby to skončilo jinak, ale vzhledem k tomu, že je to John Green, tak si o kýčovitém happy-endu můžeme nechat jen zdát (a ani by to nebylo ono), ale to není důvod vymýšlet ještě něco úplně jiného.


Tak doufám, že jsem se právě neobula do vašich oblíbených filmů. Jaké jsou podle vás největší filmové propadáky podle knih? A souhlasíte se mnou alespoň v některých?

P. S. Knihomolí úvahy teď budou vycházet vždy jednou měsíčně a to konkrétně čtrnáctého. Mám spoustu nápadů na témata, ale pokud byste měli nějaké přání, tak určitě dejte vědět do komentářů.

4 komentáře:

  1. Eragon a Divergancia úplne súhlasím, tam to dokašľali :D Labyrint ako film je dobrý, ale v porovnaní s knihou je tam priveľa odlišností :D Hunger Games sa mi páčili, najmä čo sa týka efektov a stvárnenia Kapitolu :D Percy Jackson, tak to je konečná vera, tiež v podstate nie až taký zlý film, ale v porovnaní s knihami? Veľa odlišností nehovoriac o tom, že postavy zostarli asi tak o päť rokov :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To s věkem postav je taky fakt. :D Skoro vždycky ve filmu vypadají/jsou mnohem starší. Jinak jsem ráda, že můj blog čte také někdo ze Slovenska. :3 Díky.

      Vymazat
  2. No vidíš, mě se třeba HUnger Games docela líbily. Viděla jsem ale jen první díl, nějak mě filmy nelákaly sledovat dál. Mám to tak i filmových zpracování knih často. Jsem spíš zvědavá a málokdy se úplně nadchnu.
    A Eragon byl příšerný, o tom žádná :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě. Hodně se mi stává, že když je nějaká kniha zfilmovaná, tak je kolem toho hrozné "haló" a všichni na to chtějí do kina a mě to ani neláká. Prostě nevím, procč bych na to měla koukat, když si to můžu přečíst.

      Vymazat

Komentář mě vždy moc potěší, protože mě zajímá váš názor na to, co píši. Snažím se odpovídat na všechny.