čtvrtek 8. září 2016

Cormoran Strike: Ve službách zla - Robert Galbraith (J. K. Rowling)

Když jsou staré křivdy důvod k vraždě.

Autor/ka: Robert Galbraith (J. K. Rowling)
Originální název: Career of Evil
Rok vydání: UK 2015/ CZ 2016
Nakladatelství: UK Sphere/ CZ Plus
Překladatel/ka: Ladislav Šenkyřík
Počet stran: 576


Představte si, že by vás někdo sledoval. Celé dny by vás následoval na každém kroku, věděl by, kde bydlíte, kde pracujete, kam chodíte nakupovat a podobně. A vy byste to celou dobu vůbec netušili.
Říkáte si, že to není možné? Tak to jste na omylu, protože právě to se děje Robin, , která pracuje pro soukromého detektiva Cormorána Strika. Jednou přijde Robin do kanceláře balíček. Jeho hrůzostrašný obsah zapříčiní odchod většiny klientů, pro které se Strikem něco vyšetřují, takže jsou bez peněz a Robin je navíc ve smrtelném nebezpečí. Podaří se Strikovi tohohle stalkera najít a usvědčit dřív než jeho partnerce ublíží?

Jedná se již o třetí díl série o Cormoranovi Strikeovi a stejně jako ty předchozí je to pořádný cvalík. Žádná stránka však není zbytečná. Na každé se dozvíte něco nového, zajímavého, šokujícího či nečekaného - prostě něco, co vás posune dále v ději. Nejsou tam (jen opravdu výjimečně) žádné zdlouhavé popisy, tak jako u předchozích dílů ani žádné "šel támhle, promluvili si, nic nezjistil, šel jinam, nic nezjistil" a tak donekonečna, než ho něco zázračně osvítí a vše dohromady zapadne. NE. Nic takového. Příběh je celou dobu napínavý a to hlavně proto, že ho z části vypráví samotný zločinec. Občas je docela děsivé sledovat jeho myšlenkové pochody, jak přemýšlí nad vraždami, jak sleduje Robin a jak plánuje, co s ní udělá.
Prošel v protisměru těsně kolem ní, odvážil se tak blízko, že by mohl zachytit vůni jejího parfému, kdyby to nebylo na rušné ulici plné výfukových plynů a prachu. Jako by byl pouhý sloupek na refýži. Trochu ho to naštvalo, třebaže kolem ní chtěl záměrně projít bez povšimnutí. On si ji vyvolil z mnoha jiných, ale ona se k němu chovala lhostejně. (s. 145)
Rozhodně je tenhle díl ze všech těch tří zatím nejlepší. Ze začátku jsem je četla jen tak z principu, protože je napsala Rowlingová, ale nyní po tomhle třetím se už opravdu nemohu dočkat dalšího, protože příběh v pozadí začíná gradovat a já jsem zvědavá, kdy se to sesype a promíchá. Doufám, že to bude brzy, ale na druhou stranu takhle v očekávání mě ty knihy baví snad ještě víc. 

6 komentářů:

  1. Já četla jen Volání kukačky, a nemůžu říct, že by mě to úplně oslovilo. Četlo se to celkem dobře, Rowlingová prostě psát umí, ale místy mi to příšlo trochu zdlouhavé, takže k dalších dílům jsem se zatím nedokopala :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím, také mi to přišlo zdlouhavé, druhý díl místy také, ale u tohohle dílu mě právě překvapilo, že to takové nebylo. :)

      Vymazat
  2. Já jsem četla Volání kukačky i Hedvábníka a moc se mi obě knihy líbily. Ve službách zla už mám delší dobu v knihovně, ale stále jsem se ještě nedokopala k přečtení. Tahle recenze mě ale navnadila, tak se na to brzy vrhnu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda. :) A jsem si téměř jistá, že když se ti líbily dva předchozí, bude se ti líbit i tenhle třetí. ;)

      Vymazat
  3. Harry Potter je super a už hodně dlouho se chystám na nějakou detektivku od Rowlingové, tahle vypadá docela zajímavě :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, přes Harryho Pottera jsem se k nim dostala i já, ale abys nebyla zklamaná, je to úplně jiný styl psaní a vyjadřování než v Harry Potterovi. :)

      Vymazat

Komentář mě vždy moc potěší, protože mě zajímá váš názor na to, co píši. Snažím se odpovídat na všechny.