neděle 11. září 2016

Nedej se - Rainbow Rowell

Když se z něpřítele stane přítel.

Autor/ka: Rainbow Rowell
Originální název: Carry On
Rok vydání: USA 2015/ CZ 2016
Nakladatelství: USA St. Martin's Press/ CZ Yoli
Překladatel/ka: Jana Kunová
Počet stran: 496


Když bylo Simonovi jedenáct, přišel za ním do dětského domova Mág, aby mu oznámil, že je čaroděj a vzal ho na školu čar a kouzel.
Každý rok musí bojovat se Zlořádem Pletichou, který chce zničit celý magický svět a navíc se ještě musí potýkat se svým spolubydlícím Bazem, který se ho stále snaží zabít. Nyní je oba čeká poslední rok na Watfordské škole magických umění a vše se začíná měnit. Kdo je vlastně Zlořád Pleticha? Podaří se jim ho porazit? A co když se z nepřátel stanou přátelé?

Pleticha - našel jste ho? O co jsem přišel?" 
Mág si promne bradu žlábkem mezi palcem a ukazováčkem, pak prudce zavrtí hlavou ze strany na stranu. O nic. K jeho nalezení nejsme nikterak blíže a mou pozornost si bezodkladně žádaly jiné záležitosti." (s. 53)
Tahle kniha je vlastně takovým druhým dílem Fangirl. Ve Fangirl psala Cath fanfikci na jedno fantasy, které ve skutečnosti neexistuje, ale Rainbow Rowell se ho rozhodla přivézt k životu, a tak vzniklo Nedej se. Vlastně pokud jste nečetli Fangirl, tak nemá cenu, aby jste četli Nedej se. Ne, sice se tam o Fangirl vůbec nemluví, takže by vám nechyběly žádné informace, ale nejspíš byste knihu nepochopily a připadala by vím hloupá nebo prostě jako kopírování Harryho Pottera. 

Příběh je zajímavý, napínavý, nečekaný. Stále se tam něco děje a i když místy to vypadá jako Harry Potter, tak vzápětí se tam stane něco, co naprosto nečekáte a co je naprosto originální. Setkáte se tam s upíry, zrádci, nečekanými spojenci a jak už tomu u Rainbow Rowell bývá také s láskou. 

Pokud milujete fantasy, tak Vám knihu mohu jedině doporučit. Nevěděla jsem, co od ní čekat, ale mile mě překvapila

2 komentáře:

  1. Zítra si pro ni jdu na poštu, tak snad při čtení nezklame :D

    OdpovědětVymazat

Komentář mě vždy moc potěší, protože mě zajímá váš názor na to, co píši. Snažím se odpovídat na všechny.